Beltagy traži istragu o smrti svoje kćerke

sanel
By sanel

Lider Muslimanske braće Mohamed el-Beltagy zatražio je od egipatskog tužiteljstva da istraži ubistvo njegove kćerke Esme Beltagy koje se desilo na demonstracijama 14. augusta na kairskom trgu Rabia al-Adawiyya.

Beltagyjev advokat Hasan Kerim kazao je za agenciju Anadolija da je Beltagy jučer od egipatskom tužilaštvu postavio uvjet da se prije njegovog ispitivanja prvo istraži smrt njegove kćerke Esme i napad na njega poslije hapšenja.

Kerim je istakao da Beltagy za smrt svoje kćerke krivi egipatskog privremenog predsjednika Adlyja Mansoura, ministra odbrane Abdul Fetaha al-Sisija, privremenog premijera Hazema el-Beblawija i ministra unutrašnjih poslova Mohammeda Ibrahima. Ističe da mu je tužilaštvo obećalo istragu o njenoj smrt.

Odbio optužbe

Beltagy je odbio optužbe da je na trgu Rabia al-Adawiyya mučio četiri demonstranta te da ih je ubio. Tvrdi da su protesti trebali biti mirni, te da nikog nije mučio.

Advokat Kerim rekao je da se zna da Beltagy nije nikoga mučio na trgu Rabia al-Adawiyya za što ga tereti tamošnje tužilaštvo.

Kerim je, također, istakao da se više od 20 lidera Muslimanske braće nalazi u samicama i da se prema njima ne postupa humano.

Ministar preživio napad

U međuvremenu, u jednoj kairskoj ulici, u oblasti Nasr City, došlo je do eksplozije parkiranog automobila bombe, čiji je cilj bio konvoj vozila u kojem je bio ministar unutrašnjih poslova Mohammed Ibrahim, koji je ostao nepovrijeđen, saopćavaju egipatski sigurnosni zvaničnici.

Povodom napada na konvoj vozila u kojem se nalazio, ministar Ibrahim je izjavio da to “nije kraj već početak novog vala terorizma”. Rekao je i da će vlasti u tom sukobu odnijeti pobjedu.

U napadu je ozlijeđeno najmanje četvero ljudi, a Reuters iz sigurnosnih izvora saznaje da je policija navodno ubila dva napadača, prenosi Tanjug.

Ministar Ibrahim je jedan od odgovornih za nasilno rasturanje protesta pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

U saopćenju egipatskog televizijskog kanala Nile TV pojavila se vijest da eksploziju nije izazvao automobil bomba već je eksplozivna naprava bačena sa jedne zgrade.

(AJ Balkans)

Share This Article