Afganistan: Sedmično gine do stotinu vojnika

sanel
By sanel

Do 100 afganistanskih vojnika i policajaca pogine svake sedmice, ali ovi gubici ne dovode u pitanje mogućnosti afganistanskih snaga u borbi protiv talibana, rekao je u srijedu general Mark Milley, drugi čovjek američkih snaga u Afganistanu.

“U prosjeku, između 50 i 100 pripadnika afganistanskih snaga bude ubijeno svake sedmice”, izjavio je Milley na videokonferenciji iz Kabula.

“Ove brojke su visoke i približavaju se ritmu američkih gubitaka za vrijeme rata u Vijetnamu”, kazao je.

One nisu kao američki gubici: 100 američkih vojnika je poginulo u zemlji od početka godine.

Oko 57.000 američkih vojnika je trenutno raspoređeno u Afganistanu, uglavnom u misiji obuke i pomoći u borbama oko 350.000 afganistanskih policajaca i vojnika.

Obuka afganistanskih vojnika

U razgovoru objavljenom u utorak u britanskom dnevnom listu The Guardian, zapovjednik američkih snaga i NATO-a u Afganistanu (ISAF) general Joseph Dunford je rekao ne vjeruje da su ovi gubici podnošljivi za afganistanske snage.

General Milley je optimističniji. “Afganistanske snage dokazuju elastičnost. One su otporne i ja ne vjerujem da će ritam gubitaka, koji je značajan, razbiti afganistanske snage”, ocijenio je on.

NATO radi s afganistanskim snagama “na taktikama, tehnikama i procedurama, kako bi se smanjili njihovi gubici”, rekao je on.

Ova podrška se tiče uglavnom obuke za otkrivanje i deminiranje bombi ručne izrade, jedne od glavnih prijetnji savezničkim i afganistanskim snagama, kao i medicinske evakuacije.

Da bi se povećale ofanzivne sposobnosti Afganistanaca, general Milley je ukazao na opremljenost borbenim i transportnim helikopterima, ruskim avionima Mi-35 i Mi-17, kao i minobacačima.

(AJB)

Share This Article