Egipat blokira satelitski signal Al Jazeere

sanel
By sanel

Signal Al Jazeere ometa se sa više lokacija u blizini Kaira, pokazalo je istraživanje eksperata Arabsata i američke telekomunikacijske kompanije Integral Systems.

Preciznim istraživanjem četiri lokacije na kojima je ustanovljeno ometanje signala na Arabsatu i NileSatu, grupa eksperata utvrdila je da se signal Al Jazeere ometa iz vojnih objekata.

Prva ometanja zabilježena su još 5. jula, svega dva dana nakon svrgavanja Muhameda Mursija.

Otkada su počeli nemiri u Egiptu zatvoreno je i ubijeno više stranih novinara, a egipatski sud nedavno je zabranio četiri televizijska kanala, među kojima i Al Jazeeru Egipat.

Televizijska mreža sa sjedištem u Kataru nekoliko puta je bila primorana da promijeni frekvenciju kako bi gledaoci mogli pratiti vijesti i sportske kanale.

Pritvaranje novinara

Al Jazeera je u utorak objavila da su nezavisni eksperti zaključili nakon detaljne istrage odakle dolazi blokada, te da su sigurni u lokacije, kao i u to ko je odgovoran za blokadu.

Eksperti su zaključili da se radi o lokacijama istočno i zapadno od Kaira i identifikovali vojne instalacije kao izvor satelitske blokade.

Nakon što je vojska preuzela kontrolu nad Egiptom 3. jula, Al Jazeera je postala jedna od nekoliko medijskih kompanija koje su pod sve većim pritiskom.

Nekoliko puta izvršeni su upadi u kancelarije Al Jazeere, a i njeni novinari su hapšeni.

Egipatske vlasti u ponedjeljak su deportovale televizijsku ekipu Al Jazeere English. Članovi ekipe bili su u pritvoru skoro sedmicu nakon što su optuženi za ilegalan rad.

Dva reportera Al Jazeere Egipat i dalje su u pritvoru.

Nova Vlada Egipta optužila je Al Jazeeru Egipat za pristrasnost u izvještavanju o političkoj krizi. Televizijska stanica odbacuje te navode i tvrdi da ne podržava nijednu političku partiju.

Al Jazeera je saopštila da su eksperti zaključili da se signal blokira sa autoputa Kairo-Aleksandrija, sa pustinjske lokacije nedaleko od zatvora u dolini Al-Natrom.

Druga lokacija je velika vojna instalacija na autoputu Kairo-Suec pored zgrade gdje se nalazi komunikacijski toranj i satelitske antene.

Treća lokacija, prema satelitskim snimcima, je vojna zona na istoim autoput, a četvrta na istoku Kaira, u gusto naseljenom Heliopolisu, na mjetu gdje se nalaze brojni vojni objekti.

(AJ Balkans)

Share This Article