Doživotna robija članovima Muslimanske braće

sanel
By sanel

Egipatski vojni sud izrekao je doživotnu kaznu zatvora za 11 pripadnika pokreta Muslimanska braća, dok je 45 drugih osuđeno na pet godina zbog vojne agresije u Suecu sredinom augusta.

Ovo su prve presude članovima pokreta od kada je vojska 3. jula svrgnula s vlasti Muhameda Mursija i uhapsila ga, a od tada nove vlasti vrše pritisak na pokret Muslimansku braću.

Suđenje protiv 64 članova pokreta i pristalica Muslimanskog bratstva počelo je 24. augusta pred vojnim sudom.

Na kraju ovog trećeg i posljednjeg ročišta, a preostalih osam članova pokreta su oslobođena.

Zabranjeno emitiranje Al Jazeere

Egipatski sud je danas naložio Al Jazeeri u Egiptu da prestane sa emitiranjem programa, a isti nalog dat je za još tri televizijske stanice koje su prenosile proteste Muslimanske braće, uz obrazloženje da nemaju dozvolu za rad.

Al Jazeera Mubasher Misr je detaljno izvještavala sa protesta Muslimanske braće zbog svrgavanja predsjednika Egipta Muhameda Mursija 3. jula.

Osim kanala Mubasher Misr, zatvoreni su i kanali Ahrar 25, Al Quds i Al Yarmouk.

Egipatske vlasti i lokalni mediji optužuju Al Jazeeru da je pristrano pratila događaje nakon svrgavanja Mursija, što Al Jazeera negira. Vlasti za to optužuju i sve strane medije.

Današnja odluka administrativnog suda je očekivana, budući da su vladini zvaničnici rekli da program Mubasher Misr predstavlja nacionalnu prijetnju zato što radi bez dozvole i optužili su taj kanal za širenje glasina.

Helikopterski napadi na Sinaju

Egipatska vojska napala je u utorak helikopterima nekoliko sela na sjevernom dijelu Sinaja, optužujući naoružane grupe da se skrivaju u tim naseljima nakon niza napada na pripadnike snaga sigurnosti.

Izvori snaga sigurnosti i svjedoci javljaju da su helikopteri ispalili desetke raketa na sela južno od Rafaha, u kojem se nalazi granični prijelaz sa Pojasom Gaze.

Nema službenih informacija o žrtvama a vojska neslužbeno tvrdi da su ubijeni deseci boraca, navodi Hina.

Poluotok Sinaj pretežno je pustinja nastanjena uglavnom beduinima. Naoružane grupe odabrale su ga za svoju pozadinsku bazu, a krijumčari svih roba djeluju u tom području koristeći se dugom granicom s Izraelom.

U borbi protiv naoružanih Egipat je u julu na Sinaju rasporedio dodatne sigurnosne snage. U napadu 19. augusta nepoznati napadači ubili su 25 policajaca na Sinaju.

(AJ Balkans)

Share This Article