Hapšenja zbog kršenja policijskog sata

sanel
By sanel

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su više desetina demonstranata zbog kršenja policijskog sata, dok traju protesti u nekoliko egipatskih gradova.

Hapšenje se dogodilo u trenutku kada su se pristalice Muslimanske braće vraćali kućama sa protesta.

Protivnici vojnog udara nastavili su demonstracije pod sloganom “Petak odluke” u Kairu, Gizi i nekoliko drugih gradova širom Egipta.

Egipatska policija ispalila je u petak suzavac da bi rastjerala manju grupu demonstranata koji su se odazvali pozivu za održavanje protesta u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju, javile su agencije.

U sukobima između egipatskih snaga sigurnosti i demonstranata u petak je poginulo šest osoba, dok je 60 ranjeno.

Agencija MENA je javila da su nepoznati naoružani muškarci iz dva automobila otvorili vatru na jednu policijsku stanicu u kairskoj četvrti Heliopolis, ubivši jednog policajca i jednog civila.

Ured za medije Muslimanske braće javio je da su dvije osobe izgubile život kada je policija otvorila vatru na Mursijeve pristalice u mjestu Zagazig.

AFP je ranije javio da je policija upotrijebila suzavac protiv 35 demonstranata na jednom kairskom trgu, koji nisu provocirali policiju, dok AP navodi da se nekoliko hiljada osoba odazvalo pozivu Muslimanske braće i demonstriralo u Kairu i drugim gradovima protiv smjene predsjednika Mursija.

Protesti širom zemlje

Egipatska Muslimanska braća, uprkos žestokim udarima na njihovo vodstvo, pozvala je na proteste širom države protiv privremene Vlade, koju podržava vojska.

Protesti su organizirani u dijelovima prijestonice Kaira, Nasr Cityju i Mohandessinu, kao i u Giza Cityju i Zagazigu.

Demonstracije su prijavljene i Menuofiji i Dakahliji, na Delti Nila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova i Al Jazeere, došlo je do okršaja pristalica i protivnika Mursija u guvernoratu Port Said, a situacija se kasnije smirila.

Iz Ministarstva navode kako su snage sigurnosti pucale u zrak kako bi otjerale pristalice Mursija iz blokiranog područja u Mohandessinu.

Aktivisti su se okupili i u Shoubri al-Kheimi, guvernorat Qalyobua, rodnom gradu zbačenog predsjednika Mursija.

Zatvoreni putevi

Snage sigurnosti zatvorile su sve puteve koji vode ka džamiji Rabaa al-Adawiya te ceste ka centralnom kairskom Trgu Tahrir, Ministarstvu odbrane i policijskoj stanici al-Azbakia.

Poziv egipatskog pokreta na masovne demonstracije u petak svojevrsni je test koliko su posljednji udari oštetili grupi i da li još uvijek mogu mobilizirati svoje pristalice.

(AJ Balkans)

Share This Article