Novi protesti u egipatskim gradovima

sanel
By sanel

Egipatska Muslimanska braća, uprkos žestokim udarima na njihovo vodstvo, pozvala je na proteste širom države protiv privremene vlade koju podržava vojska.

Protesti su organizirani u dijelovima prijestolnice Kaira Nasr Cityju i Mohandessinu, kao i u Giza Cityju i Zagazigu. Demonstracije su prijavljene i Menuofiji i Dakahliji na Delti Nila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova i Al Jazeere došlo je do okršaja pristalica i protivnika Mursija u guvernoratu Port Said, a situacija se sada smirila.

Iz MUP-a navode kako su snage sigurnosti pucale u zrak kako bi otjerale pristalice Mursija iz blokiranog područja u Mohandessinu.

Aktivisti su se okupili i u Shoubri al-Kheimi, guvernorat Qalyobua, inače rodnom gradu zbačenog predsjednika Muhameda Mursija.

Zatvoreni putevi

Snage sigurnosti zatvorile su sve puteve koji vode ka džamiji Rabaa al-Adawiya, te ceste ka centralnom kairskom Trgu Tahrir, Ministarstvu odbrane i policijskoj stanici al-Azbakia.

Poziv egipatskog pokreta na masovne demonstracije u petak svojevrsni je test koliko su posljednji udari oštetili grupi i da li još uvijek mogu mobilizirati svoje pristalice.

Egipatske snage sigurnosti pojačale su svoje prisustvo na ulicama uoči planiranih protesta i optužile Muslimansku braću da koristi skupove kako bi izazvali haos.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, saopćenjem koje je objavljeno putem TV stanica u četvrtak, upozorilo je kako će njegove snage „čvrsto“ djelovati protiv dešavanja koja prijete nacionalnoj sigurnosti, te da je policija dobila naredbe da koristi smrtonosnu silu u odbrani javne i privatne imovine.

Nastavak potjere

Iz ministarstva navode kako pozivi Braće imaju za cilj stvaranje nereda.

Muslimanska braća su u četvrtak objavili saopćenje na arapskom jeziku na četiri stranice, u kojem se pozivaju snage sigurnosti da ne poslušaju naredbe „ubij“.

Vlasti su nastavile sa potjerom za visokopozicioniranim liderima grupe, uhapsivši dvije vodeće figure Braće, među kojima je i Mohamed el-Beltagy, u četvrtak.

Beltagy, bivši parlamentarac i prvi čovjek Partije slobode i pravde, bio je tražen na osnovu optužbi kako je izazvao nasilje i da je bio u bjekstvu skoro tri sedmice.

Postoji zabrinutost da bi novi protesti mogli izazvati novi talas nasilja.

(AJ Balkans)

Share This Article