Dva Alžirca napustila Guantanamo

sanel
By sanel

Dva alžirska zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi premještena su u svoju domovinu, objavio je danas Pentagon koji je naveo da je sada u tom zatvoru ostalo oko 164 zatvorenika.

Nabil Said Hadjarab i Mutia Sadiq Ahmad Sayyab su predati alžirskim vlastima na osnovu sporazuma najavljenog u julu, a Pentagon se zahvalio Alžircima zbog spremnosti da podrže napore SAD da zatvore Guantanamo, izvještava AFP.

Predsjednik Barack Obama se zarekao da će zatvoriti Guantanamo kada je prvi put došao na vlast 2009, ali taj zatvor, oformljen poslije napada na ciljeve u SAD 11. septembra 2001, do danas još nije raspušten, navodi Tanjug.

Bez optužnice i suđenja

Velika većina zatvorenika u Guantanamu, zarobljena na afganistanskom ratištu ili predana od strane drugih zemalja, nikada nije optužena niti im je suđeno, a posljednjih mjeseci desetine njih štrajkuju glađu.

Više od polovine zatvorenika u Guantanamu je oglašeno podobnim za puštanje i protiv njih SAD neće podići nikakve optužnice.

Većinu njih čine građani Jemena, čije je puštanje blokirano specijalnim moratorijumom donesenim poslije neuspješne zavjere za dizanje u zrak američkog putničkog aviona decembra 2009.

Ta zavjera je dovedena u vezu sa jemenskim ogrankom Al-Kaide, među čijim članovima su i bivši zatočenici Guantanama.

Obamine napore da zatvori Guantanamo blokira i zabrana, izglasana u kongresu SAD, da se zatočenicima te ustanove sudi ili da borave u zatvoru na teritoriji SAD.

Repatrijacija zatvorenika iz Guantanama u njihovu domovinu mora da zadovolji stroge uvjete, uključujući i taj da je zemlja koja ih primi sposobna da ih nadzire i spriječi da se uključe u naoružane grupe.

(AJ Balkans)

Share This Article