Afganistan se priprema za odlazak NATO snaga

sanel
By sanel

Afganistanske sigurnosne snage pojačale su svoje operacije u provincijama oko Kabula, kao odgovor na  aktivnosti pobunjenika u protekloj godini. Svake sedmice prijavljuje se određen broj zasjeda na autoputu, a lokalno stanovništvo sa strahom iščekuje odlazak stranih trupa iz Afganistana.

U provincijama Ghazni i Vardak situacija se ne popravlja. Otmice, ubistva i napadi svakodnevna su pojava. Afganistanske snage sigurnosti u junu su od koalicionih snaga, predvođenih NATO-om, preuzele odbranu, a očekuje se da će i ostali zapadni vojnici otići do kraja naredne godine.

Dio stanovnika plaši se da bi nakon toga Afganistan ponovo mogao skliznuti u haos i građanski rat. Među njima je i Hamida Gulistani, aktivistkinja u borbi za ljudska prava i članica Općinskog vijeća u provinciji Ghazni. Prošlog mjeseca talibani su napali njen dom i ubili službenog vozača.

Osjećanja i očekivanja

“Nažalost, policijske komandante raspoređene u ovoj oblasti predložili su neki visoko pozicionirani oficiri, a policija je ista kakvu smo imali i ranije”, kazala je Gulistani

Među stanovnicima Ghaznija pomiješana su osjećanja i očekivanja.

Sayed Jafar je rekao: “NATO snage mogu napustiti Afganistan, oni su naši gosti. Naši ljudi mogu preuzeti odgovornost za sigurnost i odbranu svoje zemlje.”

“Sigurnosna situacija mogla bi se pogoršati kada stranci odu. Sigurno će biti više problema. Mislim da bi bilo dobro za nas da stranci ostanu”, stav je Mohammada Kazima.

Vojni zvaničnici, međutim, vjeruju da će, uz dodatne treninge i savjete stranih trupa u godini koja dolazi, domaće sigurnosne snage biti spremne za zadatak koji ih čeka. Prije šest godina imali su blizu 40.000 ljudi, dok je danas taj broj osam puta veći.

Dodatni treninzi

Zahir Azimi iz afganistanskog Ministarstva odbrane je rekao: “Sigurnosna situacija popravila se 15 do 20 posto u svim oblastima koje smo do sada preuzeli od stranih trupa. Afganistanske sigurnosne snage sada su sposobne eliminirati sve prijetnje i kontroliraju situaciju.”

I komandant Internacionalnih sigurnosnih pomoćnih snaga za istočni Afganistan siguran je da će domaća vojska i policija uspješno zamijeniti strane trupe.

“Svaki dan smo svjedoci da su sposobni obavljati složene operacije, koje uključuju više brigada i više sigurnosnih stubova Afganistana”, poručio je James McConville iz ISAF-a.

I statistika pokazuje da se koordiniranost i sposobnost afganistanskih trupa razlikuje u pojedinim dijelovima zemlje. Najbolje funkcioniraju oni na istoku, blizu granice s Pakistanom, dok trupe na jugu nisu toliko efikasne.

Iako su male šanse da će Talibani moći povratiti svoja nekadašnja jaka uporišta na istoku i jugu zemlje, sigurno je da neće odustati od pokušaja.

(AJ Balkans)

Share This Article