Hagel protiv ukidanja vojne pomoći Egiptu

sanel
By sanel

Američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je danas da se protivi prekidu slanja vojne pomoći Egiptu, ali je obećao da će Washington zadržati pritisak za “pomirenje” u zemlji.

Sjedinjene Države su ranije ovog mjeseca optužile egipatske snage sigurnosti da su pucale na demonstrante koji podržavaju svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, u akciji u kojoj je poginulo skoro hiljadu ljudi.

“Privremena Vlada mora da se vrati na put ka pomirenju i zaustavi nasilje. Egipat treba vratiti na put ekonomske i demokratske reforme”, kazao je  Hagel u intervjuu za BBC.

Novi protesti

U nekoliko gradova Egipta građani su danas protestirali protiv vojnog udara i svrgavanja predsjednika Mursija, zahtijevajući njegov povratak na vlast, javlja Anadolija.

Protesti su održani u Kairu ispred džamije Al-Meragi, u Tanti na trgu Es-Selam, u Suveyshu na trgu Al-Hadar. Građani Ismailliye, Beni Suveyfa, Minye, Asyuta i Aleksandrije također su izašli na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo.

U Suvejshu su građani uzvikivali slogane protiv vojnog udara te zahtijevali da se uhapšeni lideri Muslimanske braće puste na slobodu. Za ubistva “nevinih žrtava” građani drže odgovornim ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima. Djeca koja su bila među demonstrantima, nosila su portrete svojih očeva, a koje su ranije uhapsile snage sigurnosti.

Privremeni premijer Egipta Hazem el-Beblawi jučer je izjavio da vlasti Egipta ne bi trebale zabraniti djelovanje Muslimanske braće ili tu organizaciju isključiti  iz političkog procesa.

“Raspuštanje neke stranke ili grupe nije rješenje i pogrešno je donositi takve odluke u turbulentnim situacijama”, rekao je Beblawi za državnu novinsku agenciju.

(AJ Balkans)

Share This Article