Video poruka lidera Muslimanske braće

sanel
By sanel

Pokret 6. april pozvao je na demonstracije zbog odluke suda da pusti na slobodu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U isto vrijeme stižu pozivi iz Koalicije za povratak legitimiteta da se nastave demonstracije protiv vojnog udara.

Demonstracije se ove sedmice održavaju pod nazivom “Narod je vođa revolucije”. Najavljeno je da će trajati sve do obaranja vojnog udara.

“Egipatski narod neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva da svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi bude vraćen na vlast, da budu strogo kažnjeni svi koji su činili nasilje protiv demonstranata te da se građanima omoguće sva demokratska prava i slobode”, navedeno je u saopćenju ovog pokreta.

Jedan od lidera pokreta Mahmud Taha kazao za agenciju Anadolija kako očekuje da će na predstojećim protestima učestvovati građani iz raznih dijelova zemlje, ali i građani različitih ideoloških pogleda.

“Za nas više nije bitno samo da se predsjednik Mursi vrati na vlast. Vrlo je značajno da se ostvare ciljevi revolucije započete 25. januara 2011. godine kada je sa vlasti otjeran diktator Hosni Mubarak”, rekao je Taha.

‘Izazivanje rata’

Jedan od lidera Muslimanske braće, Mohammed al-Beltagy, optužio je vojsku da stoji iza ubistva vojnika na Sinaju, kako bi skrenuli pažnju sa ubistva zatvorenika u zatvoru Abu Zabel, navodi Tanjug.

“To je strašan zločin ubistva 25 egipatskih vojnika, a sve u pokušaju počinjanja rata protiv navodnog terorizma. To je potpuno nerazuman potez iz mnogo razloga”, navodi se u poruci koju prenosi Al Jazeera.

“Ukoliko bi postojalo oružje – kao što navode, objavljujući scene kako bi zavarali obične ljude – upotrijebili bi ga u vlastitu odbranu”, dodao je.

Poziv Muslimanskoj braći da učestvuju u vlasti dokaz je, kako tvrdi El-Beltagy, da ovaj pokret nije teroristički.

“Zašto je (Abdel Fatah) Al-Sisi, koji je bio šef obavještajne službe, dozvolio  tom pokretu da predloži svog kandidata za predsjednika? Kako je sebi dozvolio da podnese zakletvu pred predsjednikom (Muhamedom Mursijem) i služi mu godinu dana?”, pita se lider pokreta.

El-Beltagy, koji se nalazi u bjekstvu, u video poruci je odbacio optužbe egipatskih vlasti da njegova grupa sprovodi teror.

U 18-minutnoj poruci, Beltagy je rekao da vlasti pokušavaju da političku krizu preokrenu u sigurnosni problem, tako što njegovu grupu optužuju da organizira terorističku kampanju, prenio je AFP.

On se obratio preko Al Jazeerinog kanala Mubasher Misr, u trenutku kad Muslimanska braća planiraju nove demonstracije, uprkos činjenici da se vođe te grupe nižeg ranga nalaze u zatvorima i da su njihovi masovni protesti svedeni na okupljanja po nekoliko stotina ljudi, navela je francuska agencija.

Skrivanje od vlasti

Mohammed al-Beltagy se krije od vlasti skoro tri sedmice, a one ga optužuju za izazivanje nasilja.

Beltagy se nalazi u bjekstvu otkako su vlasti surovo prekinule proteste pristalica predsjednika Muhameda Mursija, koga je vojska svrgnula 3. jula. U obračunavanju sa demonstrantima, poginulo je nekoliko stotina ljudi, među njima i kćerka El-Beltagyja.

Uhapšeno je na stotine vođa Muslimanske braće i pristalica Mursija, od kojih su mnogi optuženi da su organizirali nasilje.

Mursijeve pristalice planiraju velike skupove za petak, na kojima će i dalje tražiti da se Mursi vrati na predsjedničku dužnost, da se vrati novi ustav koji je ukinut, i da se vođe vojnog udara izvedu pred sud.

Prošle sedmice, na protestima u Egiptu izašao je mali broj ljudi, navode agencije.

Grupe koje su u savezništvu sa Muslimanskom braćom su predložile primirje između prijelazne Vlade i Mursijevih pristalica, s time da se vlasti ne obračunavaju sa demonstrantima i prekinu medijsku kampanju, a zauzvrat će biti obustavljeni ulični protesti, podsjetio je AFP.

(AJBalkans)

Share This Article