Istraga o mučenju palestinske djece

sanel
By sanel

Izraelska policija pokrenula je istragu o navodima da su palestinska djeca često podvrgnuta mučenju tokom boravka u izraelskom pritvoru.

Borci za ljudska prava smatraju kako se neki potezi policajaca mogu kvalificirati upravo kao mučenje.

Trinaestogodišnji palestinski dječak je oslobođen nakon mjesec dana pritvora, a njegov prekršaj je bio bacanje kamenja, javlja reporterka Al Jazeere Sue Turton.

Ali, danas 15-godišnji Muhaned Za’Aqiq tvrdi da je potpisao priznanje tek nakon što su ga policajci, koji su ga ispitivali, pretukli.

“Kad god bih rekao ne, tukli bi me. Jedan od njih me zgrabio za majicu i udario. Stalno mi je postavljao isto pitanje i tukao me. Udarao me štapom po glavi i tijelu. Jednom me i bacio na stolicu”, kazao je Za’Aqiq.

Ispitivan je u policijskoj stanici Ecion, na Zapadnoj Obali. Lokalne dječake uvijek dovode tamo nakon sukoba u gradu Beit Umi, gdje je nasilje često nakon sahrana. Muhaned je zatvaran tri puta u posljednjih 15 mjeseci.

Na pitanje da li baca kamenje, on je odgovorio odrično. Prema njegovim tvrdnjama, on to nikad ne čini.

Istraga navoda

On nije jedini dječak koji se požalio da su ga tukli tokom pritvora u Ecionu. Njihova svjedočenja sada razmatra izraelski Odjel za policijske istrage.

“Pritužbe su podnijete i istraga je pokrenuta. Vidjet ćemo ima li vjerodostojnih dokaza. Ako ih ima, slučaj će biti pokrenut pred sudom, a zatim ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati”, rekao je Paul Hirschon, glasnogovornik izraelske Vlade.

“Muhanedova porodica ne očekuje mnogo od istrage. Njegov otac pita: ‘Kako možete očekivati pravdu ako vam je sudija i tužilac?’ Ali, jedna grupa za ljudska prava kaže da niz slučajeva navodnog nasilja nad maloljetnicima ukazuje na sistematsko zlostavljanje u policijskoj stanici Ecion, koje mora biti zaustavljeno”, izvijestila je Turton.

Naama Baumgarten-Sharon iz nevladine organizacija B’Tselem kaže: “Slučajevi se kreću od maltretiranja, do stvarnog mučenja. Govorimo o šamaranju, udaranju šakama i nogama, kao i težim oblicima nasilja i prijetnji, seksualnim prijetnjama i prijetnjama smrću. To se ne bi smjelo dešavati tokom ispitivanja.”

Dječaci brzo odrastu ako prije 13. rođendana završe u zatvoru. A djetinjstvo na Zapadnoj Obali obično kratko traje.

(Al Jazeera)

Share This Article