Myanmar: U nemirima zapaljeno 35 muslimanskih kuća

sanel
By sanel

Pripadnici budustičke zajednice u Mjanmaru zapalili su veliki broj kuća koje pripadaju muslimanima, koji su nerijetko meta fizičkih napada i diskriminacije u toj zemlji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje nakon navoda da je mladić za kojeg se navodi da je musliman seksualno napastvovao jednu djevojku na tom području, kriminalne grupe budista zapalile su veliki broj kuća i trgovina koje pripadaju muslimanima.
 
Prema posljednjim podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, u napadima nije bilo mrtvih niti povrijeđenih.
 
Napadači su prvo okružili policijsku stanicu i tražili da im policija preda spomenutog mladića. Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, razjarena skupina je zapalila oko 35 kuća i 12 trgovina koje pripadaju muslimanima.
 
U napadima na muslimanime Mijanmara ubijeno je više od 250 osoba, dok je više od 14.000 osoba moralo napustiti svoje domove.
 
Također, muslimani Mijanmara, koji su morali napustiti svoje domove, žive u izbjegličkim kampovima koji su vrlo neuslovni.
 
S druge strane, Chris Lewa, stručnjak za pitanje Rohingye i direktor projekta za Arakan, okarakterisao je nedavna krvava dešavanja u pokrajini Arakan u Mijanmaru kao “etničko i vjersko nasilje”.
 
On je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija istakao potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.
 
Mijanmar (Burma) je država Južne Azije gdje većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2,5 miliona). Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

(AA)

Share This Article