Erdogan: Čemu služi UN?

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je tokom posjete turskom gradu Rizeu da Ujedinjeni narodi (UN) nisu više okosnica mira u svijetu, javlja dopisnik agencije Anadolija. “U Siriji ubijaju djecu hemijskim oružjem. Pa gdje je sada Vijeće sigurnosti UN-a?

Čemu služi UN? Jasno je svima da UN više ne osigurava mir u svijetu. Pet članica UN-a određuju sudbinu cijelog svijeta. Štaviše, sada to čine dva stalna člana UN-a. Turska neće šutiti na nepravde. Mi smo uvijek igrali ulogu medijatora”, poručio je Erdogan.

Simpatizerima okupljenim u Rizeu, Erdogan je kazao da Turska ima obavezu da zaštiti i pomogne narodima u Siriji i Egiptu, zbog zajedničke prošlosti koju su stoljećima dijelili.

“Turska ima historijsku odgovornost prema Siriji, Egiptu i Palestini. Uvijek smo bili na strani potlačenih i na strani pravde”, kazao je Erdogan i naglasio da cijeli svijet šuti dok je svima jasno da je Assadova vojska u Damasku hemijskim oružjem usmrtila civile među kojima su se nalazila i djeca.

“U Siriji se dešava jedna velika ljudska tragedija. Do sada je u tom ratu ubijeno više od 100.000 ljudi. Ali, u posljednjim napadima nije bilo krvi i metaka, jer su civile i djecu ubijali hemijskim oružjem. Ovo su posljednji trzaji Assada”, rekao je turski premijer.

Istakao je da Turska ne može više gledati kako se muslimani u svijetu međusobno ubijaju dok zapadni svijet nastupa licemjerno.

“Uvijek smo imali cilj da zaštitimo ljude koji su u nevolji i kojima se čini nepravda. Također, godinama se zalažemo da muslimani prestanu s ubijanjem svoje braće muslimana”, kazao je Erdogan.

(Anadolija)

Share This Article