Mubarak i lideri Muslimanske braće na sudu

sanel
By sanel

Hosni Mubarak, svrgnuti predsjednik koji je zatvor zamijenio kućnim pritvorom ove sedmice, prema odluci suda, danas će se pojaviti na sudu zbog saslušanja  na temelju optužbi za suučesništvo u ubistvu demonstranata tokom ustanka 2011. protiv njegove vladavine.

Pred sudom bi se danas trebali pojaviti i nedavno uhapšeni lideri Muslimanske braće.

Mubarak je osuđen u junu prošle godine te je osuđen na doživotni zatvor, ali suđenje je ponovljeno u januaru nakon njegove žalbe. On se također suočava s optužnicama u  nizu korupcijskih slučajeva. 

Također u nedjelju, ali u drugom sudu, Mohamed Badie, Rashad al-Bayoumi i Khairat al-Shater, lideri Muslimanske braće, prvi put će se pojaviti pred sudom na osnovu optužnica za poticanje na ubistvo demonstranata.

Njih su snage sigurnosti uhapsile nakon što je Mursi svrgnut u vojnom udaru 3. jula.

Oni su optuženi za poticanje na ubistva demonstranata koji su poginuli ispred svog sjedišta u Kairu u večer 30. juna. 

Egipatska vojska ubila je na hiljade demonstranata koji su se okupljali a i danas to čine, u brojnim dijelovima zemlje, kako bi u mirnim demonstracijama iskazali otpor vojnom udaru. Vojska je proteste proglasila nelegalnim i krenula u rastjerivanje protesta, koji su rezultati smrću velikog broja ljudi, među kojima je bilo i maloljetnika. 

Još trojici članova Muslimanske braće će se suditi, optuženenima izvršavanje ubistava demonstranata. 

Kao i Mubarak, i svih šest članova Muslimanske braće  suočavaju se sa smrtnom kaznom ukoliko budu osuđeni.

Egipatska vlada skratila je noćas za dva sata noćni policijski sat, 10 dana nakon što je uveden.

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su u subotu lidere Muslimanske braće Al-Muhammadi Abd al-Maqsuda i Abd al-Munim Gilanija i pretražuju stanove vođa Muslimanske braće u Helwanu.

Pristaše svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i protivnici vojnog udara promijenili su taktiku i sada demonstriraju u manjim skupinama u pokušaju da izbjegnu napade vojske koja ih sa teškim naoružanjem čeka na brojnim mjestima u cijeloj zemlji.

(AJ Balkans)

Share This Article