Erdogan: Trgovi u Turskoj neće biti drugi Tahrir, već Rabia, Aleksandrija…

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan doputovao je u turski grad Trabzon gdje ga je na aerodromu dočekalo nekoliko hiljada pristalica, a u obraćanju je istakao da okupljenu masu vidi kao produženu ruku demonstracija na kairskom trgu Rabiatul Adeviyye.
 
“Već smo 12 godina na zajedničkom putu napretka. Vjerujem da ste i vi uz našu braću u Egiptu koja goloruka i srcima ispunjenim vjerom hrabro stoje pred helikopterima, tenkovima i vojnom silom”, kazao je Erdogan.
 
Osvrnuvši se na situacije u Siriji i Egiptu, premijer Erdogan je kritikovao tamošnje režime i najoštrije osudio zla kojima izlažu narode tih zemalja.
 
Govoreći o situaciji i napretku Turske u posljednjem desetljeću, od kada je njegova Stranka pravde i razvoja (AK Parti) na vlasti, Erdogan je kazao kako je Turska postala respektabilna i prije svega stabilna sila, a kao primjer njene stabilnosti je naveo i neuspješne pokušaje projekta Gezi park.
 
“Ako Bog da, trgovi u Turskoj neće biti drugi Tahrir (op.a. na kojem je propagiran vojni udar), već Rabia, Mansuriye, Aleksandrija i drugi trgovi demokracije na kojima se propagira dijalog i suživot”, poručio je turski premijer.
 
Nakon Trabzona, premijer Erdogan je otputovao u svoj rodni grad Rize, gdje su ga, isto tako, dočekale hiljade simpatizera.

(Anadolija)

Share This Article