Danas nastavljeni protesti širom Egipta

sanel
By sanel
Širom Egipta nastavlaju se demonstracije na poziv Koalicije za povratak legitimiteta i protiv vojnog udara. Najmasovnije su u Aleksandriji, Asjuutu, Ismailiji, Kairu kao i na zapadu zemlje. Na širem području Kaira protesti su organizovani ispred 28 džamija nakon džuma namaza. Kako javlja dopisnik Al Jazeere, osim parola protiv vojnog udaram često se uzvikuju i one protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
 
Protesti se održavaju i ispred Kabineta državnog tužioca gdje demonstranti iskazuju nezadovoljstvo Mubarakovim puštanjem na slobodu. U isto vrijeme, provode se policijske akcije hapšenja visokih zvaničnika Muslimanske braće, kao i drugih protivnika vojnog udara.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javio se sa demonstracija nedaleko od kairskog Trga Sfingi.

“Ovaj marš, u ovom dijelu grada, kao i još nekoliko protesta iz Gize pokušat će se susresti na Trgu Sfingi …Sve su to demonstranti Koalicije protiv vojnog udara. Što je zanimljivo za njih danas jeste da ćete vidjeti masu njih, gotovo sve kako drže znak četiri prsta … koji se izrodio posljednjih dana. Njime se iskazuje solidarnost s onima koji su ubijeni prošle sedmice prilikom raščišćavanja džamije i trga Rabaa od sigurnosnih snaga. Četiri prsta jer se na arapskom četiri kaže ‘arba’, što zvuči slično imenu džamije ‘Rabaa’. Zato su izabrali taj simbol.

(AJB)

Share This Article