SAD ne komentarišu puštanje Mubaraka, traže oslobađanje Mursija

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak odbile odgovoriti na pitanja o puštanju iz zatvora bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, rekavši da je to odluka Kaira, ali su pozvali da njegov smijenjeni nasljednik Muhamed Mursi bude oslobođen.

“Što se tiče suđenja Mubaraku i donesene odluke, to je interna pravna odluka Egipta”, kazala je Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta.

“Naš stav o gospodinu Mursiju se nije promijenio. Mi vjerujemo da bi se trebao pokrenuti postupak za njegovo oslobađanje”, rekla je Psaki.

Novinari su danima od State Departmenta tražili da komentiraju naoko paradoksalnu situaciju dvojice čelnika.

Ipak, SAD tek trebaju Mursijevo svrgavanje kvalificirati kao vojni udar, što je potez koji bi automatski doveo do ukidanja pomoći SAD-a Kairu.

U petak nove demonstracije

Za petak su najavljene nove demonstracije protivnika vojnog udara u nekoliko egipatskih gradova.

Tokom noći sa četvrtka na petak protivnici bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka izašli su na ulice nekoliko gradova, nakon što je on iz zatvora premješten u bolnički pritvor.

Otvara se granični prelaz Rafah

Egipat će otvoriti prelaz Rafah, kazao je jedan Hamasov zvaničnik, sedam dana nakon što je Kairo zatvorio jedini kopneni prelaz za Pojas Gaze koji ne ide preko Izraela.

“Prelaz Rafah će ponovo biti otvoren u subotu, na četiri sata dnevno, za humanitarne slučajeve i Palestince koji imaju strana državljanstva”, kazao je Maher Abu Sabha, generalni direktor graničnog prelaza u Hamasovoj Vladi.

(AJB)

Share This Article