Davutoglu: Neprihvatljivo da SAD kritikuju Erdogana

sanel
By sanel

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su “neprihvatljive” kritike koje su SAD uputile turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu zbog njegove izjave o navodnoj umješanosti Izraela u svrgavanju egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Davutoglu je u intervjuu Kanalu 24 rekao i da je Erdogan pogrešno protumačen jer je, kako objašnjava, turski premijer govorio o “duhovnom stanju” koje je prethodilo vojnom udaru u Egiptu.
 
Ministar je zamjerio Vašingtonu na kritikama koje je javno uputio turskom premijeru, ocjenivši da je neprihvatljivo da to čine SAD koje su “prijatelji i saveznici” Turske.
 
Bijela kuća je poslije Erdoganove izjave reagirala saopćenjem da je riječ o “uvredljivim, nepotkrijepljenim i pogrešnim” komentarima, podsjeća AP.
 
Turski premijer je prije dva dana optužio Izrael da stoji iza svrgavanja predsjednika Morsija.
 
Erdogan, otvoreni kritičar jevrejske države, rekao je na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP): “Za Egipat su rekli: demokratija se ne nalazi u glasačkoj kutiji. Ko stoji iza toga? Izrael.”

“Imamo dokaz za to”, istakao je turski premijer, citirajući izjavu izraelskog ministra pravde s foruma održanog 2011. u Francuskoj, koji je navodno rekao da Morsijeva Muslimanska braća neće moći da ostanu na vlasti čak i da pobijede na izborima.
 
Erdoganova stranka, koja je razvila prijateljske veze s Morsijem i Muslimanskom braćom, okarakterizirao je svrgavanje bivšeg egipatskog predsjednika kao “vojni udar”.
 
Stajalište Turske je naljutilo privremenu vladu Egipta, koja je prošlog mjeseca izrazila “snažnu ozlojađenost” Erdoganovim komentarima u kojima je stao na stranu Morsija.
 
Nakon najnovijih sukoba u Egiptu između vojske i Morsijevih pristalica Turska je povukla svog ambasadora u Kairu, nakon čega je istom mjerom uzvratio i Egipat.

(Tanjug)

Share This Article