Reis Kavazović posjetio Imigracioni centar

sanel
By sanel

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je posjetio Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima i sastao se sa rukovodstvom Službe.

U razgovoru sa direktorom Službe Draganom Mektićem kazao je kako je svjestan odgovornosti i značaja zadatka koji je povjeren Službi kao i toga da u posljednje vrijeme najveći broj korisnika Imigracionog centra i ilegalnih migranata predstavljaju muslimani koji su matične zemlje napustili zbog ekonomske, političke, odnosno humanitarne krize.
 
Direktor Mektić je potcrtao kako trajanje boravka u Imigracionom centru u apsolutnoj većini slučajeva ovisi isključivo o volji ilegalnih migranata da otkriju svoj identitet. Nažalost, u pravilu ilegalni migranti afroazijskog porijekla upadaju u kanale trgovine i krijumčarenja ljudima i do dolaska u našu zemlju su već doživjeli brojne neugodnosti i jedini cilj im je da se ne vrate u matičnu zemlju. Uvjereni da će u konačnici biti pušteni na slobodu i nastaviti put ka zemljama Evropske unije, ilegalni migranti ne žele otkriti svoj identitet što onemogućava Službu za poslove sa strancima da izvrši njihov povrat u zemlje porijekla ili zemlje iz kojih su ušli u BiH.

– U uslovima kada raspolažemo podacima o identitetu ilegalnih migranata procedura njihovog udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine traje svega nekoliko dana. Nažalost, najčešće nemamo tih podataka što tu proceduru čini mnogo komplikovanijom, dužom, a time i skupljom – pojasnio je direktor Mektić.
 
Nakon obilaska Centra te razgovora sa ilegalnim migrantima koji borave u njemu, reisu-l-ulema Kavazović je izrazio zadovoljstvo uvjetima u Imigracionom centru i činjenicom da su korisnicima centra osigurana sva prava koja im se garantiraju Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
 
Na kraju posjete reisu-l-ulema Kavazović je u prostoriji za vjerske obrede klanjao podne-namaz sa korisnicima Centra te ponudio mogućnost da povremeno imam Islamske zajednice u BiH predvodi zajedničke molitve u Imigracionom centru.

(Vijesti.ba)

Share This Article