BiH: Od 44 osobe inficirane HIV-om, 40 njih su homoseksualci

sanel
By sanel

U posljednje dvije godine u BiH je udvostručen broj novoregistriranih osoba s HIV infekcijom u odnosu na proteklih 15 godina, dok je 40.000 ljudi oboljelo od hepatitisa C.

Zbog toga se apelira na češće testiranje građana na hepatitise B i C i HIV, posebno homoseksulaca i biseksualaca.

”U zadnje dvije godine u BiH, od 44 osobe inficirane HIV-om, 40 njih su muškarci koji su imali spolne odnose sa drugim muškarcima”, kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba prim. dr Vesna Hadžiosmanović.

Zahvaljujući farmaceutskoj firmi Roche u BiH, koja je u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizirala trodnevnu kampanju testiranja, u protekla tri dana na Festivalskom trgu je 80 građana obavilo testiranje na hepatitis B i C i HIV.

”Rezultati testiranja pokazali su da niko od ovih osoba, dobi između 24 i 40 godina, nije zaražen hepatitisom B i C i HIV”, potvrdio je specijalista infektolog dr Refet Gojak sa Klinike za infektivne bolesti KCUS.
Među spolnoprenosivim bolestima, naglašava prim. dr Vesna Hadžiosmanović, opet je aktivan sifilis, koji se veoma često javlja kao koinfekcija s HIV-om.

”Ove epidemije ima također i u regionu, pogotovo u Hrvatskoj i Srbiji. Samo jedna spolnoprenosiva bolest koja naruši sluznicu spolnih organa ili usne duplje zapravo širom otvara vrata i za sve ostale spolnoprenosive bolesti”, kazala je Hadžiosmanović.

Hepatitisi B i C izazivaju hroničnu upalu jetre, čija funkcija s vremenom postaje sve manja i manja.

”Pri tome je izuzteno važna prevencija. Imamo pacijente koji su na početku liječenja sami sebi kupovali Interferon i koji su negativni već punih godina i smatramo ih izliječenim”, navodi prof. dr Zora Vukobrat – Bijedić, specijalistica gastroenterolog.

Dr Zora Vukobrat – Bijedić je mladima savjetovala da budu posebno oprezni pri stavljanju piercinga i tetovaža, budući da se korištenjem nesterilnih instrumenata vrlo lako može zaraziti određenim virusima.

”Briga o zdravlju, prevencija i screening nešto je o čemu bi svaki čovjek trebao voditi računa”, kazao je Adnan Filipović, generalni direktor Roche u BiH, javlja Fena.

(radiosarajevo.ba)

Share This Article