EU ukida vojnu pomoć Egiptu

sanel
By sanel

Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije, gdje je razmatrana kriza u Egiptu, sudjelovala je i Hrvatska.

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova, u gostovanju za Al Jazeeru rekla je da je donošenje odluke dugo trajalo, ali da je ona na kraju bila jednoglasna.

EU je odlučila da suspenduje izvozne dozvole za sredstva za ugnjetavanje i represiju unutar Egipta. U odluci se govori  i o ponovnom raspravljanju o sigurnosnoj saradnji s Egiptom, iako je saradnja na polju sigurnosti jednako važna za EU kao i Egipat, rekla je Pusić.
Šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Briselu kazala je da su se države članice EU-a dogovorile ” da analiziramo našu pomoć Egiptu, a pomoć najranjivijim grupama i civilnom društvu će se nastaviti”.

“Ukinut ćemo izvozne dozvole vezano za opremu koja se koristi za ugnjetavanje, ali ćemo analizirati i neke druge dozvole”, rekla je Ashton.

“Egipat je naš ključni partner i spremni smo pomoći narodu Egipta da krene naprijed. Spremni smo dati podršku političkom dijalogu, koji mora biti intenzivan.”

Ashton je rekla da EU osuđuje nasilje nad demonstrantima u Egiptu i vjeruje “da su nedavne aktivnosti neproporcionalne”. EU također osuđuje terorizam, napad na egipatske policajce na Sinaju, te napade na crkve i džamije.

“Pozivamo sve strane da zaustave tok nasilja, da prestanu s provokacijama i govorom mržnje”, rekla je Ashton.

“Političke grupe ne smiju biti isključene dok god se ograđuju od nasilja…političko pomirenje i zajednički rad je svakako najbolje rješenje.”

Mubarakov premijer će odlučivati o ljudskim pravima

Bivši egipatski premijer iz doba Mubaraka sada je počasni šef Vijeća za ljudska prava. Riječ je o Boutrosu Ghaliju, a to je saopćio prelazni premijer Hazem Al-Beblawi.

Najavio je učešće svih u političkom procesu, ali ako nemaju, kako objašnjava, “krvave ruke”. Premijer Beblawi takođe tvrdi da se Vlada trudi da Egiptu vrati sigurnost i stabilnost i da se bori protiv terorizma. Najavio je da će biti održan referendum o novom ustavu i izbori, te da će potom biti provedeni slobodni predsjednički izbori.

Poziv na proteste u petak

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija okupljene oko Koalicije podrške legitimitetu pozvale su Egipćane na masovna okupljanja u petak, na kojima će tražiti vraćanje Mursija na vlast.

(AJB)

Share This Article