Washington osudio Erdoganovu izjavu o Egiptu

sanel
By sanel

Washington je danas osudio komentare turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je optužio Izrael za zbacivanje egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, rekao je portparol Bijele kuće.

“Snažno osuđujemo izjave koje je danas dao Erdogan. Tvrdnje da je Izrael na neki način odgovoran za događaje u Egiptu je uvredljivo, neosnovano i pogrešno”, rekao je portparol Bijele kuće Josh Earnest novinarima.
 
Erdogan je danas ranije rekao da Izrael stoji iza svrgavanja Morsija, kao i da za to ima dokaze.
 
“Ubijeđeni smo da demokratija nije moguća bez slobodnih izbora. Izbori pokazuju volju naroda. Nove egipatske vlasti pokušale su da nas ubijede da se demokratija ne stvara na izborima. Ko stoji iza toga? Izrael?”, izjavio je Erdogan na sastanku svoje Partije pravde i razvoja, prenosi Oslobođenje.

Obamina politika u Egiptu na udaru kritika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama nalazi se na udaru kritika u kojima mu se spočitava da nije preduzeo konkretne korake kako bi zaustavio ubijanje prodemokratskih demonstranata u Egiptu. Obamini kritičari navode kako predsjednik SAD-a gubi ugled zbog neuspjeha u ovom slučaju.
 
Od Obame se očekuje da otkaže kontroverznih 1,3 milijarde dolara poslane egipatskim vlastima u vidu doprinosa za rješavanje krize.
 
Neki od stručanjaka govorili su za agenciju Anadolija o Obaminoj politici.
 
Prema mišljenju Ebrahima Moosaua, profesora religije i islamskih nauka sa Duke univerziteta u New Yorku, SAD bi mogao suspendovati vojnu i druge vrste pomoći Egiptu u slijedećih nekoliko dana.
 
Odgovarajući na pitanja AA, Moosa je izjavio da je Obamina administracija bila u neprilici zbog umjerene politike i dodao da egipatska vojska svojim stavom nije ostavila mnogo izbora Obaminoj administraciji.
 
Joe Stork, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski istok i diviziju Južne Afrike, zatražio je od Obamine administracije da izvrši pritisak na privremenu vladu Egipta kako bi istražila nedavna ubistva u zemlji.
 
Stork je izjavio da su SAD mogle tražiti od Egipta da pozove stručnjake UN-a u zemlju zbog hapšenja i ubistava.
 
Američki industrijski dizajner Karim Rashid također je komentirao Obamin stav prema Egiptu u svojoj izjavi za AA: “Intervencija u unutrašnje poslove drugih zemalja nije Obamina dužnost. Sam SAD treba veliku pomoć. Veliki je procenat nezaposlenosti i siromaštva.”
 
Dizajner egipatskog porijekla naglasio je kako vjerovanje da će SAD riješiti ovu krizu nije bilo pametno.
 
U međuvremenu, u petak su u New Yorku planirane demonstracije protiv ubistava u Egiptu i s kojih će biti pozvana Obamina administracija da uskrati pomoć privremenoj vladi Egipta.
 
Planirano je da demonstracije počnu blizu Turskog kulturnog centra, a da završe na Times Squareu.

 
(Vijesti.ba/AA)

Share This Article