Sud odlučio: Hosni Mubarak izlazi na slobodu!

sanel
By sanel

Egipatski sud pustio je svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka na slobodu iz pritvora, prenosi agencija Reuters.
 
Mubarakov odvjetnik ističe kako bi se svrgnuti bivši predsjednik već sutra mogao naći na slobodi, iako bi Mubarak iz pritvora tehnički mogao izaći već kasnije danas jer ne postoji više niti jedna zapreka za njegovo zadržavanje u pritvoru.
 
Neki su slučajevi protiv Hosnija Mubaraka propali, a u drugima je prošao maksimalni period za zadržavanje u pritvoru, prenosi Dnevnik.hr
 
Podsjetimo, usred kaosa u kojemu se Egipat našao još od državnog udara početkom srpnja, a posebice proteklih dana nakon krvavog razbijanja skupova podrške svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju, slučaj protiv dugogodišnjeg autoritarnog vladara te države Hosnija Mubaraka (85) polako se raspada.
 
U slučaju zločina počinjenih tijekom revolucije početkom 2011. godine, kada je smrtno stradao veći broj prosvjednika, protiv Mubaraka se vodi ponovljeni postupak. S obzirom da je od početka prvog (propalog) postupka prošlo više od dvije godine, i u tom je predmetu naređeno njegovo oslobađanje.
 
Mubarak je, inače, Egiptom vladao punih 30 godina. Prije preuzimanja vlasti, bio je general u vojsci koja je nedavno izvela državni udar.

Emiratski novinar nudi veliku nagradu za hapšenje lidera Muslimanskog bratstva
Emiratski novinar i istaknuti blogger je ponudio nagradu u iznosu od milion egipatskih funti (143.000 američkih dolara) za informaciju koja bi dovela do hapšenja čelnika Muslimanske braće, koje traži egipatska vlast.

Hamad al-Mazroui je postavio informaciju o nagradi na svoj twitter-nalog kasno u ponedjeljak, tražeći pomoć od svake osobe, “bez obzira na nacionalnost ili religiju”, koja ima informaciju o tome gdje se nalaze Essam al-Erian, Safwat Hegazy i Mohammed al-Beltagy.

Tu trojicu traže egipatske vlasti zbog navodnog poticanja na nasilje tokom napada na sjedište političkog ogranka Muslimanske braće u Kairu, 30. juna.

Vrhovni vođa pokreta Mohammed Badie i stotine drugih čelnika i pristalica su uhapšeni protekle sedmice tokom procesa razbijanja demonstracija.

Al Mazroui je, također, naveo na svom twitter-nalogu da će se nagrada koordinirati sa egipatskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Egipatska državna informativna agencija MENA je objavila da je Safwat Hegazy uhapšen rano u srijedu na punktu pored oaze Siwa, u blizini Libije.

(24sata.info/AJB)

Share This Article