Nova hapšenja istaknutih Mursijevih pristalica

sanel
By sanel

Egipatske vlasti su uhapsile još dvije istaknute osobe koje podržavaju Mursija: tvrdolinijaškog imama u pokušaju napuštanja zemlje na libijskoj granici te glasnogovornika Muslimanske braće kada je pokušao krenuti u Italiju.

Hapšenja su posljednja u nizu tokom razbijanja demonstracija, koje je vojska pokrenula protiv Mursijevih pristalica.

Egipatska državna informativna agencija MENA je objavila da je Safwat Hegazy, vatreni selefijski propovjednik i jedan od glavnih saveznika Muslimanske braće, uhapšen rano u srijedu na punktu pored oaze Siwa, u blizini Libije. On ja tražen zbog optužbi za poticanje nasilja.

Također, zvaničnici sigurnosti su rekli da je Mourad Ali, glasnogovornik političkog krila Muslimanske braće, uhapšen na kairskom aerodromu, gdje je pokušavao da se ukrca na let za Italiju. Zvaničnik je izjavu dao uz uslov anonimnosti, jer nije ovlašten da razgovara sa medijima.

Sastanak šefova diplomatija EU-a
Šefovi diplomatija Evropske unije održat će u srijedu vanredni sastanak na kome će donijeti konkretne odluke u vezi s odnosom EU sa Egiptom.

Današnji sastanak najavljen je na prvom hitnom susretu najviših diplomatskih zvaničnika država članica EU u ponedjeljak u Briselu, a poslije upozorenja evropskih zvaničnika da bi Unija mogla da preispita odnose s Kairom.

Zvaničnik Evropske komisije rekao je da se 28 ministara saglasilo da se sastanu danas oko podneva u Briselu da bi se dogovorili o zajedničkom odgovoru na krvoproliće u Egiptu.

Ministri vanjskih poslova nisu se sastajali od 22. jula, kada su zatražili od egipatske vojske da ostane po strani i dozvoli mirnu tranziciju ka civilnoj vlasti poslije svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Neke evropske prijestolnice zatražile su obustavu finansijske pomoći ili uvođenje sankcija kao odgovor na nasilje u Egiptu, a očekuje se da na današnjem sastanku budu donijete konkretne odluke, navela je agencija AFP.

Premijer Egipta poziva SAD da ne uskraćuju vojnu pomoć

Premijer egipatske prelazne Vlade Hazem el-Beblawi je kazao u utorak da bi bila greška ako Sjedinjene Američke Države prestanu slati vojnu pomoć, ali je insistirao da Kairo može preživjeti bez te pomoći.

Izgledni potez Washingtona da stopira isporuku američkog oruža i druge pomoći Egiptu “bi bio loš znak i teško bi pogodio vojsku na duži period”, kazao je Beblawi ABC Newsu.

Nastavljeni protesti

U Egiptu su u utorak navečer nastavljeni protesti protiv vojne vlasti, nakon hapšenja lidera Muslimanske braće Mohammeda Badieja i optužbi protiv bivšeg potpredsjednika Egipta za vanjsku poltitiku Muhameda El Baradeija. Protivnici vojnog udara odazvali su se pozivu koalicije za povatak legitimiteta. Najmasovniji protesti održani su u Aswanu, Ayutu i Arishu.

Badie, koji je uhapšen u ranim jutarnjim satima u utorak, tereti se za podsticanje na nasilje. Smješten je u zatvor u južnom dijelu Kaira i određen mu je petnaestodnevni pritvor.

El Baradei se našao pod optužbama za izdaju nacionalnih interesa. Prema pravosudnim izvorima, optužba je povezana s njegovom samovoljnom ostavkom, koju je podnio nakon masovnih ubistava demonstranata, a bez savjetovanja s vlastima, javlja iz Kaira Mike Hanna.

Baradei, koji se trenutno nalazi izvan zemlje, treba da se pojavi na prekršajnom sudu 19. septembra.

(AJ Balkans)

Share This Article