Egipat: Uhapšen vrhovni vođa Muslimanske braće

sanel
By sanel

Vrhovni vođa Muslimanske braće Mohammed Badie je uhapšen u Egiptu zbog optužbi da je poticao na ubistvo demonstranata.

Ovo je nastavak obračuna vlasti s Bratstvom, stranke svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija koja je izazvala smrtonosne proteste i međunarodnu osudu.

Badie je uhapšen u stanu blizu četvrti Rabaa al Adawiya gdje je stotine Morsijevih pristalica ubijeno prošle srijede kada je policija čistila kamp demonstranata.

Stariji član organizacije Muslimanska braća, među kojima je Badie, traženi su radi ispitivanja zbog optužbi za poticanje smrti demonstranata, javlja Sky News.

Uhapšen je nekoliko dana nakon što mu je sin ubijen.

Ubijen novinar državnih novina

Novinar državnih novina Al-Ahram ubijen je na kontrolnoj tački u provinciji Delta, oblast Beheira, nekoliko sati nakon početka policijskog sata.

Tamer Abdel-Raouf, šef ureda Al-Ahrama za Beheiru, ubijen je nakon što je vojska otvorila vatru misleći da on pokušava pobjeći sa kontrolne tačke.

Novinar iz lista Al-Gomhuria, koji također kontrolira država, ranjen je u istom okršaju. Prema odluci vlasti, novinari imaju pravo kretati se i tokom policijskog sata.

Glasnogovornik vojske Ahmed Ali je putem Facebooka izdao saopćenje prema kojem su vojnici otvorili vatru nakon što su primijetili vozilo koje se brzo kreće, a čiji su vozači navodno odbili poslušati naredbu o zaustavljanju, što ih je nagnalo da otvore vatru.

“Nema opravdanja za korištenje vatre i trupe nisu namjeravale ubiti ljude u tom vozilu”, piše u saopćenju te se navodi da je otvorena istraga o incidentu.

Egipatska prelazna Vlada je u 14 provincija nametnula policijski sat, koji traje 11 sati, od 19 sati navečer do šest sati ujutro.

MVP BiH građanima: Ne putujte u Egipat

Ministar unutrašnjih poslova Egipta izjavio je da je više od 1.000 pripadnika Muslimanske braće uhapšeno.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je građane Bosne i Hercegovine da ne putuju u Egipat zbog trenutnih političkih i društvenih nemira, a sve građane koji se tamo nalaze da privremeno napuste teritoriju te zemlje, saopćeno je iz MVPBiH. 

Potrebno je da se građani koji se nalaze u Egiptu pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Saopćeno je da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu u stalnom kontaktu s relevantnim institucijama Egipta, kao i državljanima Bosne i Hercegovine, kako bi se, ako razvoj situacije bude zahtijevao, poduzele dodatne mjere osiguranja diplomatskog osoblja, njihovih porodica i svih građana Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u Egiptu.

(Klix/AJB)

Share This Article