Saudijski princ dao otkaz Tariku Suvejdanu zbog Muslimanskog bratstva

sanel
By sanel

Saudijski princ Al-Valid bin Talal uklonio je sa dužnosti generalnog direktora televizije Er-Risale, kuvajtskog alima Tarika Es-Suveydana, zbog njegovih stavova u vezi s nasiljem u Egiptu.

“U našoj grupi nema mjesta ni za jednog pripadnika Muslimanske braće”, izjavio je Bin Talal je preko svog Twitter profila.

Bin Talal je vezano za razlog zbog kojeg je Es-Suveyan odstranjen sa mjesta generalnog direktora televizije, rekao da su njegovi stavovi u koliziji sa stavovima na kojim je utemeljena televizija Er-Risale.

“Nismo zadovoljni vašim stavovima. Osnivanjem televizije mi smo odlučili da ne bude vezana ni za kakvu partiju, odnosno da bude na srednjem putu”, kazao je Bin Talal.

 Es-Suveydan se također oglasio preko svog Twitter profila, naglasivši da je televizija Er-Risale na srednjem putu, negirao je optužbe o radikalizmu na račun njega. On se također zahvalio princu Bin Talalu jer mu je povjerio dužnost generalnog direktora televije, izrazivši želju da televizije Er-Risale nastavi svoj “sredjni put”.

Tarik Es-Suveydan osudio je egipatske snage sigurnosti zbog korištenja sile tokom rastjerivanja demonstranata sa trgova Rabiatul Adevije i Nahda.

Ambasada BiH: Nemamo informacije o uhapšenim bh. državljanima u Egiptu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu za sada nije dobila zvanično obavještenje od bilo koje institucije Arapske Republike Egipat da među učesnicima demonstracija ili uhapšenim po bilo kojem osnovu ima državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH.

“Ambasada BiH u Kairu je, tragom nekih medijskih izvještavanja da među uhapšenim ima državljana BiH, zatražila zvaničnu informaciju putem Ministarstva inostranih poslova Arapske Republike Egipat uz istovremeno kontaktiranje predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta i drugih sigurnosnih agencija”, rekao je Regoje.

Alijansa protiv puča opisala masakr nad zarobljenim civilima

Alijansa protiv puča je održala konferenciju za novinare o 36 zatvorenika koji su umrli dok su bili pritvoreni.

Alijansa je predočila svjedočenja svojih ljekari koji su bili na terenu.

Između ostalog, u saopćenju je navedeno da su ljekari kazali da su vidjeli tijela umrlih, te da prema onome što su vidjeli smatraju da zatvorenici nisu umrli od gušenja, već da su umjesto toga ubijeni.

Alijansa je zatražila nezavisnu istragu o smrti zatvorenika.

Glavne stavke konferencije su:

– Tih 36 zatvorenika su bili mučeni, a kada su tijela dovezena u mrtvačnicu Zeinhom, na njima su bili vidljivi tragovi mučenja i rane od vatrenog oružja.      Rečeno je i to da su neka od tijela bila izgorena.

– Porodice žrtva odbijaju da preuzmu tijela jer zvanični izvještaji kažu da je kao uzrok smrti navedeno gušenje.

– Pozvali su na nezavisni istražni komitet koji će istražiti “zločine protiv demonstranata”.

– Navedeno je da su te 36 osobe bili zatvoreni bez pravne osnove, te da im nije bilo dozvoljeno da imaju advokate i zabranjena im je posjeta.

– “Ovo je genocid protiv nas”, kazao je jedan od govornika na konferenciji.

– Pozvali su na forenzički odjel da objavi detaljan izvještaj o uzrocima smrti zatvorenika.

– Rečeno je da država više nije neutralna strana u sukobu, tako da njihovi izvještaji trebaju biti zanemareni.

– Osuđujemo nasilje protiv bilo koga, bez obzira da li se radi o civilima ili policiji.

– Ipak, civili ne bi smjeli biti odgovorni za napad na policiju, već bit trebalo biti obrnuto.

(Anadolija)

Share This Article