Rijad protiv pritiska Zapada na Egipat

sanel
By sanel

Saudijska Arabija smatra da Zapad ne treba vršiti pritisak na Vladu u Egiptu, jer se prijetnjama ništa neće postići u zaustavljanju razbijanja protesta podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

“Nećemo ništa postići prijetnjama”, rekao je šef saudijske diplomatije, princ Saud al-Faisal, tokom posjete Parizu, javio je Reuters.

Faisal se obratio novinarima poslije sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji je u četvrtak pozvao da se hitno okonča vanredno stanje koje su uvele egipatske vojne vlasti.

Hollande i saudijski ministar pozvali su da se u Egiptu održe izbori, prenosi Tanjug.

Prijevremeni izbori

Egipatska vojska je obećala da će organizirati prijevremene izbore u okviru tranzicijskog plana, pošto je Mursi svrgnut u vojnom puču 3. jula.

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije sastat će se u ponedjeljak u Briselu kako bi razmotrili koje korake da preduzmu poslije nasilja koje traje u Egiptu od srijede, kada su razbijene demonstracije podrške Mursiju u Kairu.

Od tada je širom Egipta poginulo više od 800 ljudi, navodi Reuters.

Rijad je bio jedan od bliskih saveznika bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka, svrgnutog u protestima 2011. godine, nakon kojih je pokret Muslimanska braća došao na vlast.

Saudijski kralj Abdullah u petak je uputio podršku egipatskoj vojsci i pozvao Arape da se ujedine protiv “pokušaja da se destabilizira Egipat”.

Egipatske vlasti odbijaju međunarodni pritisak

Ministar vanjskih poslova Egipta Nebil Fehmi kazao je da sadašnja egipatska vlada prihvata prijetnje pojedinih stranih zemalja koje tvrde da će prekinuti svaki dotok financijske pomoći Egiptu zbog nasilja u toj zemlji.

Na konferenciji za novinare, Fehmi je istakao da egipatska vlada ne strahuje da će neke strane zemlje obustaviti pomoć i podršku Egiptu.
 
“Ministarstvo vanjskih poslova nije zabirnuto zbog velikog interesovanja međunarodne javnosti za događaje u Egiptu. Ali nećemo dozvoliti da vanjske sile utjeću na odluke koje donesu sami Egipćani i nećemo dozvoliti stranu intervenciju u Egiptu”, rekao je ministar vanjskih poslova Egipta.
 
Na kraju je istakao da nije prihvatljivo i legitimno da se međunarodna zajednica miješa u unutrašnja pitanja Egipta, poručivši da to samo otežava napore prema svenacionalnome dijalogu i postizanju unutrašnjeg konsenzusa.
 
S druge strane, vrhovni generali egipatske vojske izjavili su da neće ostati ravnodušni na pokušaje da neke grupe i Egiptu “pale zemlju i terorišu građane”.

Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je “neprihvatljiv” nivo nasilja u Egiptu te pozvao na dijalog i hitne izbore, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije u Parizu.

Hollande je rekao da sve zemlje koje imaju “odnos povjerenja i prijateljstva” s Egiptom imaju i obavezu da urade sve što je u njihovoj moći da zaustave nasilje, kako bi se uspostavio politički dijalog i brzo održali izbori.

Kazao je i da arapske zemlje, Evropa i Francuska imaju “zajedničku odgovornost” da navedu egipatske vlasti da krenu prema izborima, što je bilo dogovoreno nakon što je 3. jula svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.

Diplomate Evropske unije održat će u ponedjeljak hitne razgovore u Briselu o krvoproliću u Egiptu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da zaustavljanje isporuke oružja Egiptu može biti odgovarajući način da se ova zemlja stavi pod pritisak kako bi se zaustavilo smrtonosno nasilje.

“Vjerovatno će biti održan sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije” u narednim danima kako bi se procijenila situacija u zemlji, rekla je Merkel za njemačku televiziju ZDF.

“Mi ćemo proučiti koji koraci se mogu poduzeti… Moramo djelovati zajedno i poduzeti iste mjere”, dodala je, opisujući situaciju u Egiptu “zabrinjavajućom”.

(AJ Balkans)

Share This Article