Policija odbila naredbu da ubija svoje sugrađane

sanel
By sanel

U egipatskom gradiću Benu Suvejf pripadnici policijske stanice, tačnije oko polovina uposlenika, odbila je naređenje da otvori vatru po nedužnim civila.

Ubrzo nakon toga ti isti policajci su pohapšeni i privedeni u policijsku stanicu gdje se ispitivaju i muče.

U toku ispitivanja policajci koji su se oglušili o naređenje vojne hunte rekli su da nisu u stanju ubijati svoje sugrađane, prijatelje i porodicu.

Iz Aleksandrije pristižu izvještaji da je zapaljen ured Muslimanske braće u tom gradu.

Salah Sultan, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za islamska pitanja rekao je da je pušten nakon što su ga jučer uhapsili plaćenici, koji su, kako je kazao, prijetili smrću njemu i još četvorici ljudi. 

Uprkos policijskom satu, danas se velike demonstracije nastavljaju u Helvanu, Gizi, Aleksandriji, Asjutu, Minji, Beni Suefu, Fauoumu i Arišu.

U međuvremenu je pičistička vlada zauzeta davanjem brojnih press-konferencija na kojima nastoje ocrniti demonstrante.

Muslimansko Bratstvo je optužilo pučiste da oni  iniciraju nasilničke napade da bi izazvali sektaško nasilje.

Libijska vlada je usvojila neutralan stav prema događajima u Egiptu, smatrajući ih isključivo unutrašnjim pitanjem Egipta.

Kćerka emira od Dubaija Šejh Muhammeda bin Rašida el Makktuma – Mehra, poznata je po ranijim objavljivanjima poruka na svojim profilima na društvenim mrežama u kojima je neosporno podržavala protivnike vojne uprave u Egiptu i sirijske pobunjenike, a u svom posljednjem oglašavanju na Facebooku je ispod fotografije svog oca napisala “Izvini oče, ali naše pare su uzrokovale krvoproliće”.
Ona je osudila podršku nekih arapskih lidera vojnoj upravi Egipta.

Mehra je i 19. jula ispod slike njenog oca sa kraljem Saudijske Arabije, ispod koje je stojao komentar New York Timesa: “Novac koji su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Emirati dali egipatskom vojnom lideru Es-Sisiju iskorišten je za svrgavanje Mohammeda Morsija”, napisala “Oprosti, jesi mi otac ali ovo je vjersko pitanje”.

(Islammemo/islammylife/AJB/AA)

Share This Article