Ban pozvao Izrael i Palestince na uzdržanost

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon je apelovao na sve strane uključene u mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca da se uzdrže i ne čine ništa što bi moglo naštetiti tim pregovorima.

On je taj apel uputio na konferenciji za novinare u Jerusalemu, nakon radnog sastanka sa predsjednikom Izraela Shimonom Peresom. Ban je rekao da je zabrinutost Izraelaca za sigurnost legitimna i izrazio je nadu da će mirovni pregovori teći glatko.

On i Peres se slažu da treba pregovarati direktno, rekao je generalni sekretar i pohvalio posvećenost Izraela i Palestinaca regionalnoj stabilnosti.

Ban se u razgovorima sa Peresom usredotočio na to kako UN i međunarodna zajednica mogu podržati napredak ka dvodržavnom rješenju, odnosno stvaranju Palestine uz Izrael, da bi se omogućila sigurnost za oba naroda i veći prosperitet Palestinaca.

Izrael može mnogo doprinijeti i u regionu i međunarodnoj zajednici, ali zato nam je potreban mir, rekao je Ban, obećavši da će UN učiniti sve da tome doprinese.

Peres je, pozdravljajući Bana, rekao da je došao u pravo vrijeme da podrži početak mirovnih pregovora, koji nije lak. Uprkos lošim predviđanjima, pregovori se nastavljaju, dodao je Peres i naglasio da sve strane moraju mir smatrati prioritetom.

Osvrćući se na situaciju u susjednim zemljama, on je osudio bespotrebno krvoproliće, obećavši da se Izrael neće miješati. Kazao je i da je iznenađen što je predsjednik Libana optužio Izrael za eksploziju u Bejrutu.

Pitanje izraelskih naselja

Ban je ranije kazao da izraelska politika naseljavanja opasno potkopava mirovne napore međunarodne zajednice.

On je to rekao za vrijeme svoje posjete okupiranoj Zapadnoj Obali u četvrtak, dok Izraelci i Palestinci nakon pet godina zastoja započinju formalne razgovore po pitanju palestinske države.

Pregovori su pali u sjenu nedavne izraelske najave o gradnji preko 3.000 novih stanova.

“Duboko sam uznemiren izraelskom trajnom aktivnošću naseljavanja Zapadne Obale, uključujući i Istočni Jerusalem”, rekao je Ban na novinskoj konferenciji u Ramallahu, nakon razgovora sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

“Aktivnosti naseljavanja produbljuju nepovjerenje palestinskog naroda u ozbiljnost napora izraelske strane za postizanjem mira. To bi, na kraju, rješenje dvije države moglo učiniti potpuno nemogućim.”

(AJ Balkans)

Share This Article