Osloboditi zatvorenike i izbjeći građanski rat u Egiptu

sanel
By sanel

Francuski predsjednik Fransoa Oland ocjenio je danas da se mora učiniti sve da se izbjegne građanski rat u Egiptu i zatražio ukidanje vanrednog stanja te oslobađanje zatvorenika. Poslije rasturanja demonstranata koje je dovelo do pogibije više od 460 ljudi to bi, smatra Oland, bio “prvi korak ka obnovi dijaloga”.

Šef francuske države je pozvao egipatskog ambasadora da prenese veliku zabrinutost Francuske zbog tragičnih događaja, navedeno je u saopćenju iz Olandovog kabineta u kome se dodaje da se Francuska zalaže za pronalaženje političkog rješenja i da poziva na što prije moguće održavanje izbora.

Oland je pozvao egipatskog ambasadora na sastanak u četvrtak, saopćili su izvori iz Predsjedništva.

Kako je prenio AFP, Danska je, istovremeno, objavila da je obustavila razvojnu pomoć Egiptu, što je reakcija na krvoproliće prilikom rasturanja demonstranata.

“Danska ima dva projekta u direktnoj saradnji s egipatskom vladom i javnim institucijama, oni će sada biti obustavljeni”, izjavio je ministar za razvojnu pomoć Kristijan Fris Bah listu Berlingske.
Danska pomoć u ta dva projekta dostiže oko 30 miliona kruna (četiri miliona eura), prenosi Tanjug.

Bah je pozvao i Evropsku uniju da razmotri pomoć Kairu i izjavio listu Berlingske da Danska planira da obustavi svoj doprinos fondu EU tamo.

Obama “osudio” nasilje vojske

Američki predsjednik Barrack Obama u četvrtak je osudio nasilje vojnih snaga nad demonstratima u Egiptu i objavio kako Sjedinjene Američke Države otkazuju zajedničke vojne vježbe koje su se trebale održati sljedećeg mjeseca.

“Sjedinjene Države snažno osuđuju korake koje su u Egiptu poduzele prelazna vlast i snage sigurnosti”, kazao je Obama koji boravi na otoku Martha’s Vineyard uz obalu Massachusettsa na godišnjem odmoru.

“Osuđujemo nasilje nad civilima. Podupiremo univerzalna prava koja su temelj ljudskog dostojanstva, uključujući i pravo na mirne proteste.”

Američki predsjednik kazao je kako se proučava koji bi mogli biti sljedeći koraci u odnosu na Egipat.

On je dodao da se ne može kao do sada nastaviti tradicionalna saradnja Amerike i Egipta, s obzirom da ljude ubijaju na ulicama. 

Obama je pozvao vlasti da ukinuo vanredno stanje i da počnu s procesom nacionalnog pomirenja.

Pilav: Zahtijevamo istragu

Navi Pillay, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, zatražila je u četvrtak istragu o djelovanju snaga sigurnosti u Egiptu.

U saopćenju objavljenom u Ženevi, Pillay je navela da je potrebna “nezavisna, nepristrana, učinkovita i kredibilna istraga o djelovanju snaga sigurnosti”. 

“Svi koji budu smatrani krivim morat će odgovarati”, dodala je ona.

UN-ova zvaničnica je otkrila da broj žrtava varira prema različitim izvorima. Egipatska vlada je saopćila da je bilo više od 500 mrtvih, dok Muslimanska braća govore o više od 2.000 mrtvih.

“Snage sigurnosti moraju poštovati zakon i djelovati poštujući ljudska prava, među kojim je pravo na slobodu govora i pravo na mirne demonstracije”, naglasila je ona.

Ministar unutrašnjih poslova: Koristit ćemo bojevu municiju

Egipatski ministar unutrašnjih poslova je naredio policiji da koristi bojevu municiju u slučajevima kada državne zgrade ili policijske snage budu izloženi napadima, saopćilo je ministarstvo.

“Ministar unutrašnjih poslova je naredio svim snagama da koriste bojevu municiju kada budu uzvraćali na sve napade na državne zgrade ili snage”, navedeno je u saopćenju.

Gosti na egipatskoj televiziji pozivaju narod i vojsku da Muslimansku braću i ostale religijske grupe ubiju na ulicama. Nazivaju ih teroristima, protivnicima naroda i neegipćanima.

Prelazni predsjednik Egipta, Adly Mansour, prihvatio je ostavku Mohameda Elbaradeija na mjesto potpredsjednika za vanjskopolitičke odnose.

Egipat zatvara granični prijelaz Rafah

Egipatske vlasti do daljnjeg zatvaraju granični prijelaz Rafah između Egipta i Pojasa Gaze, javlja agencija Anadolija. “Egipatske vlasti su nam poslale obavijest da će prijelaz biti zatvoren u oba smjera i to počevši od četvrtka, pa sve do daljnjega, zbog pogoršane sigurnosne situacije”, izjavio je direktor graničnih prijelaza Pojasa Gaze, Maher Abu Sabha.

Inače, granični prijelaz Refah jedini je izlaz Gaze u svijet koji ne vodi preko Izraela.

(Fena/AJB/AA)

Share This Article