Egipat: Erdogan za hitan sastanak UN-a

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak na hitni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon, kako je rekao, masakra u Egiptu.

“Oni koji ostaju nijemi pred ovakvim masakrom podjednako su krivi kao i oni koji su ga počinili. Vijeće sigurnosti UN-a mora se hitno sastati”, izjavio je Erdogan na koferenciji za novinare u Ankari, prenosi Reuters.

Kanal Ahrar 25: Porast broja poginulih u pokolju na 4300

Kanal Ahrar 25 navodi, a stranica za podršku legitimitetu potvrđuje, da je broj poginulih samo na trgu Rabia al-Adawiya porastao na 4.300 šehida, nakon što su vojska i policija osvojili trg i počeli sa ubijanjem ranjenika koji su bili na trgu.

Neka od tijela šehida su prenesena u jedan od salona na trgu.

Kanal prenosi od uprave u poljskoj bolnici da su oni dokumentirali poginule i ranjene, te da će to prikazati svijetu.

U Tunisu, Maroku i Mauritaniji održani protesti protiv vojnog vrha Egipta

U glavnim gradovima Tunisa, Maroka i Mauritanije sinoć su održani protesti protiv privremene vojne vlasti u Egiptu i jučerašnjeg masakra na trgovima te zemlje koji je rezultat pokušaja egipatskih snaga sigurnosti da silom uguše mirne proteste protiv vojnog udara.

Ispred zgrade egipatske ambasade u Tunisu okupila se grupa građana i protestirala protiv vojnog vrha Egipta. Demonstranti su zahtijevali deportaciju egipatskog ambasadora iz zemlje.

Plato ispred zgrade parlamenta Maroka u Rabatu je također bio preplavljen demonstrantima, koji su sa posterima svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija protestirali pritiv privremene vlasti koju je uspostavila egipatska vojska. Demonstranti traže hitnu istragu i pronalaženje odgovornih za jučerašnje masakre u Egiptu. Oni također smatraju da je i međunarodna zajednica odgovorna za krvoproliće u Egiptu jer nije blagovremeno zauzela jasan stav i reakciju prema vojnom udaru u toj zemlji.

I ispred egipatske ambasade u glavnom gradu Mauritanije Novakshotu sinoć je održan protest protiv vojnog vrha Egipta sa ministrom odbrane Abdulfettahom es-Sisijem na čelu.

Poslanik mauritanskog parlamenta Salik Veled Sidi Mahmoud je prisustvovao i podržao proteste, a u izjavi za medije je kazao da su protesti jedino što se može uraditi protiv ubica ljudi, slobode i demokratije.

„Egipatska vojska je jučerašnjim oružanim masakrom nad mirnim demonstrantima prešla sve crvene linije. Pozivamo cijelu svjetsku javnost da izvrši pritisak na egipatski vojni vrh kako bi se zaustavila eskalacija kaosa u toj zemlji“, poručio je Mahmoud.

(AJB/Akos.ba/Anadolija)

Share This Article