Egipat pretvaraju u novu Siriju

sanel
By sanel

Čelnik Muslimanske braće Muhammed el-Biltaci za televiziju Al Jazeera je izjavio da pojedini krugovi u Egiptu tu zemlju pretvaraju u novu Siriju. “Svi glavni trgovi u Egiptu će biti pretvoreni u trgove revolucije. Vojni udar ćemo okončati za nekoliko dana”, poručio je Biltaci.

Pozvao je pripadnike egipatske policije i vojske da ostave oružje i ne ubijaju vlastiti narod u ime vojnog režima koji je 3. jula svrgnuo tadašnjeg predsjednika Muhammeda Mursija.

“Ne slušajte naredbe! Abdulfettah es-Sisi želi da vaše ruke uprlja krvlju čime će vas proglasiti saučesnicima u zločinu. Ne slušajte naredbe vojske koja je izgubila čast. Vratite se svojim kućama”, rekao je Biltaci.

Napomenuo je da je Egipat doveden pred građanski rat u kojem braća i komšije ubijaju jedni druge.

“Sisi je zemlju doveo u građanski rat kako bi sebe spasio. Ako se nastavi ovako Egipat će biti kao i Sirija. Pozivam Egipćane da okončaju vojni režim. Izađite na ulice i proglasite kraj vojnog udara”, kazao je čelnik Muslimanskog bratstva.

Inače, kćerka Biltacija, 17-godišnja Esma, izgubila je život od prostrijelnih rana u predjelu grudnog koša i leđa zadobivenih prilikom oružane intervencije egipatskih snaga sigurnosti.

Također, ugledni dopisnik televizije “SKY News” 61-godišnji Mick Deane ubijen je u napadima sigurnosnih snaga na protivnike vojnog udara.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova Irana navodi se da postoji izgledna mogućnost da se nasilje u Egiptu pretvori u građanski rat.

“Osuđujemo nasilje protiv civilnog stanovništva kao i ubijanje nevinih ljudi. Izražavamo ozbiljnu bojazan da bi se trenutno nasilje moglo pretvoriti u sukobe većih razmjera ali i građanski rat”, navodi se u saopćenju.

Inače, postoje različiti izvještaji o broju mrtvih u Egiptu, pa tako BBC navodi kako je poginulo više od 40 ljudi, te da Muslimanska braća tvrde da ih ima stotine, dok AFP piše kako su poginule 43 osobe.

Prema podacima Muslimanske braće, poginulo je 300 ljudi, dok medicinski izvori navode da je smrtno stradalo 40 osoba, ali i da je njihov reporter u jednoj bolnici vidio 94 beživotna tijela.

Već 47 dana zaredom traju mirni protesti protiv vojnog udara u Egiptu i svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika Mursija. S ciljem gašenja protesta, egipatske snage sigurnosti su u ranim jutarnjim satima pokrenule oružanu intervenciju u kojoj je, život izgubilo najmanje 300, a povrijeđeno blizu 7.000 osoba.

Prema zvaničnoj statistici, najmanje 250 osoba je poginulo u sukobima u Egiptu nakon svrgavanja Mursija, što je dovelo do masovnih protesta miliona Egipćana.

(AA)

Share This Article