Gul o masakru u Egiptu: Bojali smo se da će do ovoga doći

sanel
By sanel

Turski predsjednik Abdullah Gul je, uoči puta u Azerbejdžan gdje će prisustvovati III Samitu Turskog vijeća, odgovarao na pitanja novinara na istanbulskom aerodromu i tom prilikom izjavio da je aktualna situacija i vojna intervencija u Egiptu apsolutno neprihvatljiva, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“U Egiptu se desilo ono čega smo se najviše bojali. I ranije sam mnogo puta upozoravao i pozivao da ne dođe do ovoga. Neprihvatljivo je to što se dešava u Egiptu. Apsolutno je neprihvatljiva oružana intervencija na narod koji mirno protestira. Ma šta bili razlozi, ovakvi potezi otvaraju vrata brojnim opasnostima. Tužni smo. Egipatsko narodu šaljemo poruke sućuti i želju da se okonča patnja. Dobijamo različite podatke o broju smrtno stradalih, ali je jasno da se radi o tragediji velikih razmjera. Strah me je da bi ovakav potez mogao uvesti Egipat u kaos bez povratka”, kazao je Gul.

Naglasivši opasnost puta kojim ide Egipat, Gul je istakao da svi moraju shvatiti važnosti i vrijednosti svoje zemlje i učiniti sve kako bi sve strane sjele za pregovarački stol i vratile zemlju na put demokracije i života.

Istakavši da je pitanje Egipta važno za cijeli islamski svijet i regiju, Gul je kazao da je neophodno pod hitno učiniti određene korake u pravcu oslobađanja predsjednika Morsija i njegovih saradnika, a potom i organizacija izbora na kojima će svi ravnopravno sudjelovati.

“Ukoliko ovo potraje, bojim se da će Egiptu dugo vremena biti teško da se vrati demokraciji. To bi bio loš primjer i veliki gubitak za narod Egipta i cijeli islamski svijet. Još jednom napominjem da još uvijek nije načinjen nikakav napredak na tom putu”, kazao je Gul.

SAD je protiv uvođenja vanrednog stanja u Egiptu

Bijela kuća je u srijedu “snažno” osudila što je vojska upotrijebila silu protiv demonstranata u Egiptu i izrazila protivljenje uvođenju vanrednog stanja u zemlji u kojoj su nemiri svakodnevni. “SAD snažno osuđuje upotebu sile protiv demonstranata u Egiptu”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest i pozvao vojsku na suzdržanost.

Earnest je kazao također da su SAD “protiv ponovnog uvođenja vanrednog stanja” uvedenog u Egiptu u srijedu, nakon što je rastjerivanje pristalica svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija, koje su izvele snage reda, izazvalo prolijevanje krvi s više od 120 mrtvih.

Glasnogovornik se obratio novinarima u Martha’s Vineyardu, u Massachusettsu, na otoku na kojem američki predsjednik Barack Obama provodi sedmicu odmora.

O razvoju događaja u Egiptu Obamu izvještava savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, izjavio je Earnest.

(AA/Fena)

Share This Article