Napad na Mursijeve pristalice u Kairu

sanel
By sanel

U centru egipatske prijestolnice Kairu izbili su sukobi kada su pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija napadnute dok su marširale prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila je agencija Reuters.

Pristalice nove prelazne Vlade, koja ima podršku vojske, bacale su kamenje i boce sa balkona na ljude koji su marširali, nakon čega je policija upotrijebila suzavac nad demonstrantima.

Mursijevi simpatizeri u utorak su pozvali na masovne demonstracije u znak protesta protiv Vladinog ultimatuma da se uklone njihovi šatori na ulicama Kaira, dok snage sigurnosti povećavaju svoje prisustvo u centru Kaira.

Vlada je zaprijetila da će rastjerati demonstrante iz dva kampa u Kairu gdje se Mursijeve pristalice nalaze više od mjesec dana, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice koja se boji krvoprolića.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su za Al Jazeeru da su pripradnici sigurnosnih snaga povećali svoje prisustvo u nekoliko ulica u centru Kaira, nakon što su se deseci Mursijevih pristalica okupili oko nekoliko Vladinih institucija, uključujući ministarstva zdravstva, obrazovanja i pravde.

Otkako je policija prošle sedmice izdala ultimatum da se okončaju protesti, Mursijevi simpatizeri pozvali su na okupljanja širom zemlje kako bi zahtijevali puštanje Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, koji je svrgnut i uhapšen 3. jula.

‘Demonstracije milion ljudi’

Alijansa protiv puča, koja podržava Mursija, pozvala je na „demonstracije milion ljudi“, nakon što je egipatsko pravosuđe saopćilo u ponedjeljak da je svrgnutom predsjedniku produžilo pritvor za 15 dana.

Vlasti su objavile plan da uklone demonstrante sa trgova Rabaa al-Adawiya i Nahda u Kairu „postepenim koracima“ te da ih ubijede da napuste ulice mirno.

Međutim, broj demonstranta na trgovima se ne smanjuje, a na trgu Rabaa deseci čuvara volontera čuvali su barikade napravljene od cigli i vreća s pijeskom.

Muslimanska braća, grupa iz koje dolazi i Mursi, insistira na tome da su demonstranti miroljubivi, dok ih Vlada optužuje da su „teroristi“.

U sukobima između Mursijevih pristalica i protivnika, te sigurnosnih snaga, poginulo je više od 250 ljudi od kraja juna.

(AJB)

Share This Article