Kerry Palestincima: Nemojte reagovati na gradnju jevrejskih naselja

sanel
By sanel

Dok se novi mirovni dijalog pomalja nakon trogodišnjeg prekida, odobravanje gradnje skoro 800 stambenih jedinica u anektiranom istočnom Jerusalemu i oko 400 u drugim dijelovima Zapadne obale razbjesnilo je Palestince.

Za planom je ubrzo uslijedila izraelska objava da će osloboditi 26 palestinskih zatvorenika uoči nastavka razgovora u srijedu u Jerusalemu.

Dok su neki izraelski ministri osudili oslobađanje zatvorenika, Palestinci su osudili plan širenja naselja, za koji su Washington i EU izjavili da je nelegalan i da šteti mirovnim naporima.

Posljednji mirovni pregovori propali su u 2010. godini zbog spora oko gradnje naselja.

Kerry, koji se nalazi u posjeti Kolumbiji, nastojao je da ublaži napetosti, rekavši kako je izraelski plan gradnje naselja “u izvjesnoj mjeri očekivan” i pozvao je obje strane da sjednu za pregovarački stol kako bi razriješile međusobne nesuglasice.

“Bili smo svjesni da će doći do nastavka gradnje određenih naselja na nekim mjestima, i smatram da Palestinci to uviđaju”, kazao je.

Kerry je, međutim, dodao: “Mislim da je ta objava došla mimo naših očekivanja, i o tome se upravo sada raspravlja”.

Kerry, koji je preuzeo vodeću ulogu u ponovnom pokretanju mirovnih pregovora prošlog mjeseca, izjavio je kako nije očekivao da nova objava o gradnji naselja bude “nepremostiva prepreka”, ali je naglasio da Sjedinjene Države smatraju sva naselja nelegalnim.

“To upravo naglašava značaj što skorijeg povratka pregovaračkom stolu i rješavanja svih pitanja vezanih za naselja, koja će se najbolje riješiti bavljenjem sigurnosnim i graničnim pitanjima”, izjavio je Kerry novinarima u Bogoti.

“Kada se jednom riješe pitanja sigurnosti i granica, automatski se i rješava pitanje naselja. I ja tražim od svih strana da ne reagiraju na neodmjeren način ili da svjesno provociraju, bez obzira o kojoj je strani riječ”, kazao je.

(Fena)

Share This Article