Tunis: Ennahda će pregovarati sa sindikatima

sanel
By sanel

Čelnik Ennahde, vladajuće stranke u Tunisu, za ponedjeljak je najavio pregovore s utjecajnim sindikatom UGTT koji zajedno s pokretom Tamarod zahtijeva ostavku Vlade nakon ubistva opozicionog vođe krajem jula, objavila je sindikalna centrala.

UGTT, koji ima pola miliona članova i može paralizovati zemlju, objavio je da će predsjednik Ennahde Raši Ganuši razgovarati s predsjednikom sindikata Husinom Abbasijem te s predsjednikom Ustavotvorne nacionalne skupštine (ANC) Mustafom Ben Jaafarom u ponedjeljak.

Zahtjev za ostavku

Nakon ubistva opozicionog vođe, za što opozicija optužuje selefije, sindikalna centrala zahtijeva ostavku Vlade i uspostavu tehnokratske vlade, no Ennahda je dosad odbacivala takav zahtjev.

Ostavku Vlade predvođene Ennahdom zahtijeva i pokret Tamarod (pobuna). Taj pokret tvrdi da je apolitičan i stvoren po uzoru na sličan pokret u Egiptu koji je masovnim protestima potaknuo vojsku da svrgne predsjednika Muhameda Mursija.

Tamarod navodi da pet njegovih članova štrajkuje glađu pred ANC-om, zahtijevajući ostavku Vlade.

Tuniski Tamarod navodi na Facebooku da je prikupio 1,6 miliona potpisa kojima zahtijeva ostavku Vlade i raspuštanje ANC-a. Tu brojku nije moguće provjeriti, no ona čini više od 15 posto tuniskog stanovništva.

Pokret Tamarod je raznorodan i okuplja članove od krajnje ljevice do desnog centra. Odbacio je bilo kakve pregovore prije nego Ennahda podnese ostavku, a zahtijeva i raspuštanje ANC-a, te formiranje vlade nezavisnih stručnjaka slijedeće sedmice.

Stotine opozicionih pristalica nastavljaju proteste pred ANC-om, no njihov broj opada u odnosu na veliki protest od 6. augusta koji je mobilizovao desetke hiljada ljudi.

Opozicija želi veliko okupljanje 13. augusta, na godišnjicu donošenja zakona iz 1956. kojim su Tunižanke dobile najveća prava u arapskom svijetu. Opozicija optužuje vlast za uskraćivanje stečenih prava.

(AJ Balkans)

Share This Article