Policija priprema opsadu kampova u Kairu

sanel
By sanel

Grupe demonstranata, pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, koji traže njegov povratak na vlast više od mjesec dana, pripremaju se za dolazak policijskih snaga koje žele da ih rastjeraju.

Egipatske snage sigurnosti se spremaju da opsjednu kampove pristalica svrgnutog lidera u Kairu.

Izvori Al Jazeere iz snaga sigurnosti kazali su da će u ponedjeljak ujutro policija pokrenuti akciju protiv demonstranata koji su utvrdili kampove u Kairu.

Kako bi se zaštitili od oklopljenih patrolnih vozila i moguće primjene sile, aktivisti su napravili betonske i drvene barijere, te kupili gas-maske, zaštitne naočale i rukavice.

Al Jazeerin reporter Simon McGregor-Wood, koji se u nedjelju navečer javio iz kampa Mursijevih pristalica u kairskom predgrađu Nasr City, naveo je kako policijska akcija neće biti napad punom snagom.

„Riječ je o stavljanju kampa u okruženje kako bi se blokirao. Puštat će ljude da izađu, ali ih vjerovatno neće puštati nazad zajedno sa vitalnim potrepštinama“, kazao je.

‘Spora smrt’

Odluka da se pokrene akcija uslijedila je nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova i njegovih pomoćnika, naveo je jedan izvor iz snaga sigurnosti, dok drugi kaže kako će snage biti odaslane prema mjestima protesta kako bi započele akcije razbijanja demonstracija.

Kampovi Mursijevih pristalica su žarišta sukoba između vojske, koja je zbacila Mursija 3. jula, te onih koji žele da se zbačeni lider vrati.

Gamal Heshmat, visoki zvaničnik Muslimanske braće, kazao je kako bi bilo kakav pokušaj postavljanja opsade na kampove demonstranata  bio „zločin“.

„To su mjesta okupljanja svih egipatskih sinova i bilo kakav pokušaj postavljanja obruča ili nametanja spore smrti oduzimanjem vode, hrane i električne energije je zločin za koji će svako od odgovornih odgovarati. Također, svaki napad ili ubistva Egipćana zbog političkih razloga koje izvedu policija i vojska će biti kažnjeni i to bi moglo zapaliti cijelu državu“, istakao je.

Karman: Mursi je Mandela arapskog svijeta

Aktivistica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Jemenka Tawakkol Karman, uporedila je svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija s bivšim južnoafričkim liderom Nelsonom Mandelom.

Njoj je, nakon članka „Mursi je Mandela u arapskom svijetu“ koji je objavljen u jednom američkom časopisu, odbijen ulazak u Egipat.

„Prvi izabrani lider u historiji zemlje u kojoj vlada režim – Egiptu, prisilno je skinut s vlasti, sa 60 posto izglasano je suspendiranje Ustava, a Partija slobode i pravde isključena je iz politike. Mursi nakon ovoga nije samo lider koji je demokratskim putem izabran na čelo Egipta, on je istovremeno postao Mandela u arapskom svijetu“, izjavila je Karman.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir nedavno je, prilikom pokušaja posjete trgu Rabiatul Adeviyye na kojem se održavaju protestiprotiv vojnog udara, vraćena s aerodroma, jer joj nije bilo dozvoljeno da uđe u zemlju.

I predsjednik delegacije Afričke unije i bivši predsjednik Malija Alpha Omer Konare je prilikom posjete Egiptu, nakon vojnog udara, rekao da je vojni udar neprihvatljiv, pa je i on Mursija nazvao egipatskim Nelsonom Mandelom.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela proveo je 27 godina u zatvoru zbog borbe za ostvarenje prava crnaca u Južnoafričkoj Republici, a nakon izlaska iz zatvora pet je godina bio na čelu države.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

(AJ Balkans)

Share This Article