SAD i EU: Egipat bez izlaza iz slijepe ulice

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države i Europska unija izrazile su zabrinutost zbog izostanka napretka u rješavanju političke krize u Egiptu.

„Iako se za sada uspješno izbjegava nastavak konfrontacije s primjenom nasilja i dalje smo uznemireni i zabrinuti zbog toga što Vlada i lideri opozicije nisu našli izlaz iz opasne situacije ‘slijepe ulice’ i dogovorili se o mjerama za jačanje pomirenja“, navedeno je u zajedničkom priopćenju šefova diplomacije SAD i EU, Johna Kerryja i Catherine Ashton.

Američki državni tajnik i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost istaknuli su kako „egipatska Vlada ima posebnu odgovornost za početak procesa pomirenja čiji je cilj da se omogući sigurnost i dobrobit vlastitih građana“.

Washington i Bruxelles traže od Egipta da se prekine nasilje u zemlji i osigura miran politički proces.

„Snažno se protivimo nasilju, podržavamo pravo na nenasilne prosvjede i svjesni smo da je do napretka u Egiptu moguće doći samo putem političkog mirnog procesa, u kom se sve partije mogu natjecati na ravnopravnoj osnovi“, ističe se u priopćenju.

Još upozoravaju i kako „situacija ostaje vrlo krhka i nosi sa sobom rizik za veće krvoproliće i polarizaciju u Egiptu, ali i ometa ekonomski oporavak koji je tako važan za uspješnu tranziciju Egipta“.

‘Odluke mogu donijeti Egipćani za Egipćane’

I State Department se oglasio nakon što su se međunarodni izaslanici vratili u svoje zemlje, a egipatska prijelazna Vlada rekla da su razgovori propali, poručivši kako će „okončavanje egipatske političke krize zahtijevati kompromis jer još ima vremena za dijalog“.

Glasnogovornica Jen Psaki rekla je da su razgovori u Kairu s izaslanicima iz Sjedinjenih Država, Europske unije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata pružili „čvrst temelj za stvaranje okruženja u kojem Egipta može krenuti naprijed“.

„Vjerujemo da će svako rješenje od obje strane tražiti da učine kompromis. Te odluke mogu donijeti samo Egipćani za Egipćane. Nadamo da će ih donijeti uskoro“, rekla je Psaki novinarima.

Po njenim riječima, Washington je zabrinut zbog izjave egipatske Vlade koju je postavila vojska da su razgovori propali, te je istaknula kako „sada nije vrijeme za okrivljavanje nego za započinanje dijaloga koji može pomoći dugoročnom povratku mira“.

Zapadni i arapski izaslanici boravili su u Kairu nekoliko dana, pokušavajući u razgovoru sa suprotstavljenim stranama riješiti krizu, no privremena Vlada Egipta priopćila je kako diplomatski i posrednički napori nisu uspjeli.

Mansour: Nema nikakvih ustupaka

Prethodno se i privremeni egipatski predsjednik Adly Mansour obratio naciji, poručivši kako vlasti koje je uspostavila vojska „neće praviti nikakve ustupke“, iako su, kako je rekao, „dale svaku šansu“ diplomatskim naporima da se riješi kriza u Egiptu.

U govoru emitiranom na državnoj televiziji, Mansour je potvrdio kako diplomatski napori za rješenje krize nisu postigli ono što se željelo, iako su imali potpunu podršku egipatske Vlade.

„Egipat će uvijek podržavati napore svih stranaka i cijeni napore uložene u uspjeh mape puta i puta ka demokraciji“, rekao je Mansour, govoreći o „mapi puta“ koju je vojska ranije predstavila kao plan za budućnost Egipta.

Prije njega, propast napora stranih izaslanika da se riješi kriza potvrdila je i prijelazna Vlada Egipta, ali i za taj neuspjeh prozvala Muslimansku braću.

U vrijeme Mansourovog obraćanja u kairskom naselju Nasr City trajali su prosvjedi pristalica Muslimanske braće i svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, iako je privremeni premijer Egipta Hazem el-Beblawi pozvao prosvjednike da se vrate kućama i svakodnevnim poslovima. Upozorio je i kako strpljenje Vlade ističe.

(Al Jazeera)

Share This Article