Rusija: Moguća pasoška kontrola na bajram-namazu

sanel
By sanel

Zamjenik predsjednika Vijeća ruskih muftija Rusan Abbyasov je saopćio da bi za vrijeme klanjanja bajram-namaza u Moskvi mogla biti vršena pasoška kontrola vjernika kako bi se spriječili nemili događaji uoči paralelnog održavanja Svjetskog atletskog šampionata u ruskoj prijestolnici, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Naglasivši da je riječ o preventivnoj mjeri, Abbyasov je, u izjavi za AA, pozvao vjernike da sa sobom ponesu pasoše i druge lične dokumente, a kako bi zaštitari mogli da vrše legitimiranje. On je kazao da je jasno da je nemoguće legitimisati sve vjernika, ali da će zaštitari procijeniti situacije u kojima je taj čin neophodan.

Klanjanje bajram-namaza u Moskvi stvara i saobraćajnu gužvu, pa je i po tom pitanju poduzete niz mjera, kako se ne bi ugrozio normalan život drugih građana Moskve.

Bajram-namaz će ove godine biti klanjan u četiri džamije u centru i na 27 lokacija na periferiji Moskve. Očekuje se da u centru Moskve bajram-namaz klanjati 200.000, a na periferiji oko 100.000 vjernika.

(AA)

Share This Article