“Čovjek za teška vremena”: Kairskim trgom dominira Erdoganova slika

sanel
By sanel

Više desetina demonstranata, protivnika vojnog svrgavanja demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu, okupilo se ispred zgrade Osnovnog tužilaštva u Kairu, gdje su zatražili puštanje na slobodu pritvorenih protivnika vojne uprave, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Demonstranti su nosili fotografiju svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i blokirali su saobraćaj nakratko na cesti ispred zgrade tužilaštva.

Nakon protesta, predstavnik Muslimanske braće Cemal Taceddin sastao se sa glavnim tužiocem Hishamom Berekatom. Ovom prilikom Taceddin je Berekatu poručio da demonstranti protestuju na miran način, ali da je uprkos toj činjenici pritvoreno više stotina Mursijevih pristalica.

Navijačka skupina uz Mursija

Na kairskom trgu Rabiatul Adeviyye, gdje su nastavljeni demokratski protesti u Egiptu, iznad ramazanskih kandilja, na najvišu tačku na trgu, postavljena je fotografija turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, zajedno sa fotografijom svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, javlja Anadolija.

Ispod fotografije premijera Erdogana stoji natpis “Čovjek za teška vremena”.

Navijačka grupa najtrofejnijeg egipatskog fudbalskog kluba Al-Ahlija, popularni „Ultrasi“, koji su igrali važnu ulogu u revolucionarnom pokretu svrgavanja tridesetogodišnje vladavine režima svrgnutog egipatskog lidera Hosnija Mubaraka, prvi su fudbalski fanovi u toj zemlji koji su se pridružili prodemokratskim masovnim protestima protiv vojnog udara kojim je smijenjen prvi demokratskim putem izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi, javio je novinar agencije Anadolija.

Navijači Al-Ahlija sinoć su svojim pjesmama, sloganima i bubnjevima poslali jasnu poruku protivljenja vojnom udaru u Egiptu.

Skandirajuči antivojne slogane i slogane negodovanja ministru odbrane Egipta Abdulfettahu Es-Sisiju, navijači su plijenili pažnju na trgu, a nije nezapaženo prošao ni gest nekih od navijača koji su nosili majice sa slikama stradalih navijača na prošlogodišnjem tragičnom incidentu na stadionu u Post Saidu kada je 74 navijača izgubilo život.

Riječ je o prvoj navijačkoj podršci masovnim protestima protiv vojnog udara koja je dala dodatni motiv demonstrantima da istraju u svojim zahtjevima od kojih je glavni da se vrati na funkciju smijenjeni predsjednik Mursi.

Egipatski fudbalski gigant Al-Ahli osnovan je daleke 1907.godine i titulu šampiona zemlje osvajao je 37 puta. Klub ima dvije velike grupe navijača. Ultrasi, koji su podržali proteste protiv vojnog udara, i „Crvene đavole“, koji su u ranijim javnim istupima podržali vojnu intervenciju i najavili da neće protestirati protiv toga. Još neke navijačke grupe su podržale vojnu intervenciju.

Sve navijačke skupine u Egiptu masovno su podržavale egipatsku revoluciju 25. oktobra 2011. godine, kojom je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak.

(AJ Balkans)

Share This Article