Sukobi u Turskoj nakon doživotne kazne šefu vojske

sanel
By sanel

Demonstranti su se sukobili sa policijskim snagama nakon što je sud u Turskoj izrekao doživotne zatvorske kazne bivšem šefu vojske i još 12 optuženih.

Nakon što su pročitane presude, izbili su žestoki sukobi policije i 10.000 demonstranata blizu zgrade suda u Silivriju nedaleko od Istanbula.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju u opremi za razbijanje demonstracija, a policajci su odgovorili vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima u pokušaju da rastjeraju demonstrante koji su blokirali saobraćaj.

Stotine ljudi također je izašlo na ulice prijestolnice Ankare, protestujući protiv presude i uzvikujući: “Mi smo vojnici Mustafe Kemala Ataturka”, osnivača moderne Turske.

Priprema državnog udara

Bivši načelnik Generalštaba Turske Ilker Basbug osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog učešća u pripremi zavjere protiv turske Vlade u slučaju Ergenekon.

Pored Basbuga, za pripreme državnog udara ali i atentate na novinare, akademske radnike i političare u Turskoj tokom posljednjih dvije decenije, na doživotnu kaznu zatvora osuđeno je još 12 lica, uglavnom bivših oficira, a više desetina optuženih danas je osuđeno na ukupnu kaznu od preko hiljadu godina zatvora.

Penzionisani pukovnik Arif Dogan osuđen je na 47 godina i tri mjeseca zatvora, pisac Yazar Ergun Poyraz na 29 godina i sedam mjeseci, a optuženi za bacanje molotovljevog koktela na zgradu lista Cumhuriyet, Bedirhan Sinal na 18 godina i osam mjeseci.

Lider  grupe “Ergenekon”, Sedat Peker, bivši rektor Univerziteta “Ondokuz Mayis” prof. dr. Ferit Bernay, bivši rektor Univerziteta Uludag prof. dr. Mustafa Abbas Yurtkuran i penzionisani kontradadmiral Alaettin Sevim osuđeni su na 10 godina zatvora. Poticatelj atentata na turskog političara Akina Birdala, Semih Tufan Gulaltay, osuđen je na 12 godina, a bivši direktor Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala u Istanbulu Adil Serdar Sacan na 14 godina i pet mjeseci zatvora.

Penzionisani general pukovnik Ismail Hakkı Pekin osuđen je na 7,5 godina.  Prof. Dr. Erol Manisalı dobio je kaznu od devet godina i osam mjeseci, bivši predsjednik Visokog obrazovnog vijeća Kemal Gürüz 13 godina i 11 mjeseci, bivši načelnik općine Esenyurt Gurbuz Capan kaznu od godinu i tri mjeseca, a doc. dr. Umit Sayın četiri godine zatvora.

Državni tužilac je na osnovu Krivičnog zakona Turske zatražio doživotnu zatvorsku kaznu za bivšeg načelnika Generalštaba Turske Ilkera Basbuga, generala Hasana Igsiza i generala Nusreta Tasdelera, te još sedam optuženih.

Turski sud je oslobodio 21 osobu na suđenju protiv 275 ljudi.

Suđenje je održano u prisustvu nekoliko stotina demonstranata.

Nekoliko stotina policajaca blokiralo je u ponedjeljak ujutro ulice koje vode prema sudu. Samo je advokatima, parlamentarcima i novinarima dozvoljen ulazak u sud.

Vojska, koja je decenijama bila čuvarica laičkih vrijednosti Republike Turske svrgnula je tri Vlade izabrane od 1960. godine i prisilila jednu Vladu na ostavku 1997. godine.

Oslabiti opoziciju

Reporterka Al Jazeere Aylin Yazan izvijestila je ranije da je policija blokirala cestu koja vodi prema sudnici, te da su demonstranti presudu očekivali na udaljenosti od oko 10 kilometara od sudnice.

„Ovdje nema velike gužve, jer je guverner Istanbula rekao da demonstrantima neće biti dozvoljeno da protestuju ispred sudnice“, rekla je ona.

Kritičari, uključujući i glavnu opozicijsku stranku, rekli su da su optužnice kreirane da bi se oslabila opozicija i pripitomio sekularni establišment koji dugo vremena dominira Turskom.

Kažu da je pravosuđe palo pod utjecaj politike. Istraga o Ergenekonu počela je u junu 2007. godine kada je policija, nakon anonimne dojave, pronašla eksplozive u kući koja pripada penzionisanom oficiru.

Kritičari kažu da se istraga fokusirala isključivo na protivnike Stranke za pravdu i razvoj (AKP). Vlada je zanijekala takve motive, te insistira da želi eliminisati takozvanu „duboku državu“, snagu koja navodno djeluje unutar zemlje.

U septembru 2012. godine, sud u Silivriju je osudio preko 300 vojnih oficira na zatvorske kazne, prema optužbama za zavjeru sa ciljem svrgavanja premijera Erdogana 2003. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article