Diplomati posjetili lidera Muslimanske braće

sanel
By sanel

Zapadni i arapski diplomatski predstavnici sastali su se s vođom Muslimanske braće Khairata el-Shaterom u zatvoru u kojem se nalazi, potvrdila je egipatska državna novinska agencija Mena, iako je ranije izvijestila kako se taj posjet neće dogoditi pozivajući se na Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pozivajući se na „dobro upućene izvore“, Mena je navela kako su izaslanici u pokušaju rješavanja i okončanja egipatske krize dobili dozvolu tužiteljstva da posjete el-Shatera.

„Izaslanstvo se sastalo s el-Shaterom u ponoć i taj razgovor trajao je sat vremena“, potvrđeno je, no, on je odbio pregovarati i inzistirao da se izaslanstvo sastane sa svrgnutim predsjednikom Muhamed Mursijem.

El-Shater je utjecajan vođa Muslimanske braće, koji se danas suočava s optužbama za poticanje ubojstava tijekom prosvjeda prije Mursijevog svrgavanja.

Zamjenik je vođe Muslimanske braće Muhameda Badiea i glavni strateg tog pokreta.

Suđenje liderima 25. augusta

Diplomatski predstavnici SAD, Europske unije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata u posjetama su saveznicima svrgnutog predsjednika Mursija i administracije koja ga je uz pomoć vojske svrgnula.

Egipatski sud odredio je 25. augusta kao datum početka suđenja liderima Muslimanske braće i pripadnicima te skupine koji su optuženi za poticanje nasilja i ubijanje prosvjednika.

Vrhovni vođa Muslimanske braće Mohamed Badie, koji se trenutno skriva, i dvojica njegovih zamjenika, Khairat al-Shater i Rashad Bayoumi, koji se nalaze u kairskom zatvoru Tora, optuženi su za poticanje nasilja prema prosvjednicima ispred sjedišta pokreta 30. juna.

Ostali članovi Muslimanske braće optuženi su i za ubijanje prosvjednika.

(AJ Balkans)

Share This Article