Mursijevi saveznici spremni za pregovore

sanel
By sanel

Saveznici svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija rekli su danas posrednicima u pregovorima iz SAD i EU da uvažavaju zahtjeve učesnika masovnih protesta kojima je Mursi zbačen, ali da načelnik Generalštaba egipatske vojske ne smije učestvovati u političkom sporazumu.

Tarek El-Malt, portparol delegacije Mursijevih pristalica koja se sastala sa izaslanicima iz SAD i EU, rekao je da Mursijevi saveznici traže rješenje za egipatsku krizu na osnovu ustava koji je poništen nakon njegovog svrgavanja, prenosi Tanjug.
Malt je rekao da Mursijevi saveznici žele da se ustav vrati na snagu iz poštovanja prema zahtjevima Mursijevih pristalica koji protestiraju u Kairu i koji traže da se on vrati na čelo države.

“Spremni smo i fleksibilni da prihvatimo politička rješenja kako bismo izašli iz krize ukoliko su ona bazirana na ustavnoj legitimnosti, pod čim podrazumijevamo i vraćanje ustava iz 2012. na snagu”, rekao je on, dodavši da ustav sadrži “više od jednog rješenja za krizu”.

Malt je rekao da poštuje i uzima u obzir zahtjeve masa koje su izašle na ulice 30. juna, ali i da zahtjevi Mursijevih pristalica treba da budu ispoštovani.

Razgovor Sisija i Hagela

Američki sekretar za odbranu Chuck Hagel pozvao je prvog vicepremijera i egipatskog ministra odbrane i vojne industrije Abdula Fataha al-Sisija da podrži politički proces u kome će učestvovati različite grupe stanovništva, saopćio je Pentagon.

“Sekretar Hagel je izrazio zabrinutost zbog nedavnog nasilja u Egiptu i pozvao general al-Sisija da podrži politički proces u kom će učestvovati različite grupe”, rekao je press sekretar Pentagona George Little.

On je kazao da je egipatski vicepremijer, koji planira da se kandidira na predsjedničkim izborima, pružio uvjeravanja američkom ministru odbrane da Kairo “radi u pravcu političkog pomirenja” i da namjerava raditi u skladu sa “političkom mapom puta koja vodi ka izborima i formiranju ustava”, prenio je AFP.

U telefonskom razgovoru, Al-Sisi je rekao da očekuje da u najskorije vrijeme ta pitanja razmotri sa prvim zamjenikom američkog državnog sekretara Williamom Burnsom, koji je u posjeti Kairu.

(AJ Balkans)

Share This Article