MUP Egipta traži okončanje protesta

sanel
By sanel

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova ponovno je danas pozvalo pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija da okončaju protest, rekavši da bi time bilo omogućeno vraćanje Muslimanske braće u politiku.

U saopćenju objavljenom na televiziji, ministarstvo je apeliralo na demonstrante koji protestiraju na trgovima Rabaa al-Adawiya i Nahda u Kairu da se vrate kućama i na posao.
“Vaše mirno i sigurno povlačenje omogućuje povratak Muslimanske braće u demokratski politički proces”, navelo je ministarstvo, prenosi agencija Tanjug.

Ministarstvo je upozorilo demonstrante da će “ako nastave sa protestom, protiv njih biti preduzete pravosudne mjere zbog umiješanosti u nekoliko krivičnih djela koja su počinili pojedinci na masovnim okupljanjima, uključujući ubijanje, mučenje, kidnapiranje, nošenje oružja i podsticanje na nasilje”.

Ministarstvo je optužilo vođe protesta da pokušavaju “kontrolirati način razmišljanja demonstranata” tako što im sa podijuma prenose samo selektivne informacije i drže ih odsječene od vanjskog svijeta.

“Dragi građani na trgovima Rabaa al-Adawiya i Nahda, ministarstvo apelira na vas da pokušate da saznate stavove političkih i revolucionarnih snaga, Vlade, građanskog društva i međunarodne zajednice o nelegalnim aktivnostima koje se događaju na vašim okupljanjima. Ako mislite da branite legitimitet, znajte da legitimitet i suverenitet potiču od naroda”, navedeno je u saopćenju.

Ovo je već drugi put da ministarstvo apeluje na demonstrante da okončaju protest.

Burns u Kairu

U međuvremenu, američki izaslanik William Burns razgovarao je danas sa egipatskim zvaničnicima u pokušaju da se pronađe mirno rješenje spora između Mursijevih pristalica i prijelazne vlade koju je postavila vojska, prenosi AFP.

Burns se sastao sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmijem, a prije toga je razgovarao sa članovima Mursijeve Muslimanske braće i njihovim političkim krilom strankom Sloboda i pravda.

Poziv ElBaradeija

Privremeni egipatski potpredsjednik Mohamed ElBaradei pozvao je u intervjuu za američki dnevnik na prekid nasilja u zemlji, ali i na pregovore s Muslimanskom braćom i snagama koje podržavaju svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, javlja France Presse u subotu.

Ta izjave, dio razgovora s Washington Postom, objavljene su dan nakon kontroverzne izjave američkog državnog sekretara Johna Kerryja koji je rekao da je vojska svrgnula Mursija kako bi “uspostavila demokratiju”.

Kerryjeva izjava je rasrdila Muslimansku braću, iz koje dolazi Mursi, te potaknula glasine da će sigurno policija intervenirati protiv demonstranata koji su zauzeli dva kairska trga, dodaje Hina.

“Prvo moramo prekinuti nasilje”, istaknuo je dobitnik Nobelove nagrade i bivši UN-ov pregovarač za nuklearno pitanje u intervjuu za američki dnevnik.

‘Početi dijalog’

“Odmah nakon toga moramo početi dijalog kako bismo bili sigurni da su Muslimanska braća shvatila da je Mursi pretrpio neuspjeh. No to ne znači da se Muslimanska braća trebaju isključiti” iz političkog procesa, dodao je ElBaradei.

“Oni moraju i dalje biti sudionici političkog procesa, moraju i dalje učestvovati u ponovnoj izradi ustava i isticati svoje kandidate na parlamentarnim i predsjedničkim izborima”, naglasio je.

Nakon Mursijeve smjene deseci pripadnika Muslimanske braće su zatvoreni, ali ElBaradei spominje mogućnost da se da imunitet onima koji nisu učestvovali u teškim zločinima.

Više od 250 osoba ubijeno je zadnjih sedmica u nasilju koje potresa Egipat. Mursija je vojska svrgnula 3. Jula nakon masovnih protesta protiv Muslimanske braće koje njihovi protivnici optužuju da su se domogli vlasti i uništili već oslabljeno egipatsku ekonomiju.

To svjedoči o dubokoj podijeljenosti Egipta.

Mursijeve pristalice kampiraju na dva mjesta u Kairu od njegovog svrgavanja i zahtijevaju da bude vraćen na vlast.

Zawahiri: SAD protiv Mursija

Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri optužio je u poruci objavljenoj na forumima SAD da je “skovao urotu” s egipatskom vojskom i kršćanskom manjinom prije mjesec dana kako bi svrgnuli predsjednika Muhameda Mursija.

“Križari, laici i amerikanizirana egipatska vojska su se sporazumjeli, zahvaljujući novcu zemlja iz Perzijskog zaljeva i uroti s Amerikancima, kako bi svrgnuli vladu Muhameda Mursija”, izjavio je Zawahiri, koji je na čelu Al-Kaide naslijedio Osamu bin Ladena ubijenog u maju 2011.

Vođa Al-Kaide je spomenuo da su “križari” podržali svrgavanje Mursija “kako bi stvorili koptsku državu na jugu Egipta”, prenosi agencija Hina.

U 15-minutnoj poruci, al-Zawahiri je kritizirao pokrete s islamskim predznakom koji su formirali političke stranke u Egiptu i podržali egipatsku vojsku u svrgavanju bivšeg predsjednika Mursija.

“Savjetujem svakoga ko podržava Mursija (…) zakon ne leži u izborima i demokratiji već u šerijatu”, poručio je al-Zawahiri.

(AJB)

Share This Article