V. Britanija traži oslobađanje Muhammeda Mursija

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague uputio je poziv privremenoj vladi Egipta da se svrgnuti predsjednik Egipta Muhammed Mursi i ostali politički zatvorenici oslobode, ako nema optužbi na račun njih. Britansk šef diplomatije Hague obavio je telefonski razgovor sa zamjenikom privremenog predsjednika Egipta, zaduženog za vanjske odnose, Muhammedoom Al-Baradijem, u kojem je uputio poziv za oslobođanje političkih zatvorenika.

“Želimo što prije vidjeti mirovno rješenje koje će okončati prolijevanje krvi”, rekao je Hague nakon razgovora, naglasivši da se to mora dogoditi dijalogom i dogovorom svih političkih partija u Egiptu, uključujući i Muslimansku braću.

Dodavši da je tokom razgovora sa Al-Baradaijem iznio svoju zabrinutost zbog trenutnog stanja u Egiptu, Hague je rekao:

“Posebno sam istakao svoju duboku zabrinutost povodom ubijanja 80 civila od strane sigurnosnih snaga tokom vikenda. Jasno sam rekao da Velika Britanija osuđuje korištenje sile bilo gdje u zemlji. Pozvao sam privremenu vladu da se svi politički zatvorenici, uključujuci i svrgnutog predsjednika Mursija, oslobode ako protiv njih nije podignuta optužnica. Također, podsjetio sam na važnost da kazne ne smiju biti politički orijentirane.”

(AA)

Share This Article