“O lideri arapskih zemalja, vašim parama se u Egiptu ubijaju muslimani”

sanel
By sanel

Predsjednik Unije islamskih učenjaka svijeta Yusuf Al-Qaradawi je, kritizirajući podršku vojnom udaru u Egiptu, upozorio lidere arapskih zemalja u Zaljevu koje su obećale pomoć Egiptu od 12 milijardi dolara i kazao da se tim novcem u Egiptu ubijaju muslimani, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Obraćajući se kralju Saudijske Arabije Abdullahu bin Abdulazizu i drugim liderima zaljevskih zemalja, Qaradawi je ih je pozvao da se vrate Gospodaru i upozorio ih da svojim novcem učestvuju u zlu koje se dešava u Egiptu.

“Novac kojim ste trebali uložiti kako bi nahranili gladne, vi ste uložili u ubijanje muslimana. Taj novac nije bio od koristi egipatskom narodu, već je iskorišten za ubijanje nevinih ljudi. O državnici arapskog svijeta, spremite se da kao ljudi stanete uz one koji su ubijani na trgovima poput Rabija al-Adeviyya, a koji nisu nikom zlo činili”, poručio je Qaradawi.

Obrativši se i narodu Egipta, Qaradawi je kazao da je pozvao sve koji se Boga boje i sve koji vole svoju zemlju i dobro žele sebi svojim sunarodnjacima da izađu na trg Rabia al-Adeviyye i stanu protiv zločinaca i ubica.

Qaradawi je u ranije datoj pisanoj izjavi pozvao i šejha Azhara Ahmeda et-Tayyiba da povuče svoju podršku vojsci koja ga je, kako tvrdi Qaradawi, prevarila i koja je vojnim udarom svrgnula demokratski izabranog predsjednika Muhammeda Mursija.

(AA)

Share This Article