Nastavak protesta uprkos prijetnjama

sanel
By sanel

Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija saopćile su danas da će nastaviti sa protestima uprkos prijetnjama egipatske prijelazne Vlade, koja je upozorila da će preduzeti sve mjere da spriječi nasilje proisteklo iz protesta pripadnika Muslimanske braće u Kairu.

Vlada je u srijedu napomenula da će takva okupljanja ubuduće biti neprihvatljiva, jer predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

“Kabinet je odlučio da preduzme sve neophodne mjere da se suprotstavi takvim rizicima i okonča ih”, saopćila je Vlada na državnoj televiziji, navodeći da je ovlastila Ministarstvo unutrašnjih poslova da učini sve što može u granicama zakona.

S druge strane, Mursijeve pristalice su, i poslije upozorenja prijelazne vlade, izjavile da će nastaviti sa demonstracijama, navodi ruski kanal Russia Today, uz ocjenu da će tenzije između pristalica zbačenog predsjednika i njegovih protivnika ponovo “eksplodirati” ako i jedna i druga strana sprovedu ono što obećavaju.

Pristalice Muhameda Mursija već danima izražavaju protest zbog svrgavanja demokratski izabranog predsjednika, demonstrirajući sjedenjem na kairskim trgovima.

(AJB)

Share This Article