Obama šalje u Egipat dvojicu senatora

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barack Obama poslao je dvojicu republikanskih senatora u Egipat kako bi tamošnjem vojnom vrhu prenijeli poruku da je potrebno što prije održati izbore i uspostaviti civilnu vlast.

Potvrđeno je kako bi senatori John McCain iz Arizone i Lindsey Graham iz Južne Karoline u Egipat trebali otputovati sljedeći tjedan.

„Želimo prenijeti zajedničku poruku da ubijanje pripadnika oporbe sve više sliči vojnom udaru i potaknuti vojsku da požuri s održavanjem izbora kako bi se uspostavila civilna vlast“, rekao je senator Graham novinarima pred Senatom.

McCain i Graham su dvojica najutjecajnijih senatora kada je vanjska politika u pitanju.

Agencije prenose kako Obama svrgavanje egipatskog predsjednika Muhameda Mursija nije nazvao vojnim udarom jer bi to, među ostalim, dovelo do automatskog ukidanja financijske pomoći SAD-a.

I EU obećala posredovati

I Europska unija obećala je i dalje posredovati u pokušajima da se okonča kriza u Egiptu, riječi su šefice europske diplomacije Catherine Ashton po završetku posjeta toj zemlji.

„Vratit ću se, no na egipatskim je političarima da donesu prave odluke“, izjavila je Ashton, najavljujući dolaske i drugih europskih diplomata u Kairo kako bi posredovali u rješavanju krize.

Osim s predstavnicima prijelaznih vlasti, Ashton se u jednom vojnom objektu sastala i sa svrgnutim predsjednikom Mursijem, potvrdivši kako su imali „dug, iskren i prijateljski razgovor“.

Istovremeno je opovrgnula kako je Mursiju, koji je sučen s brojnim optužbama, prenijela ponudu da „ima siguran izlaz iz zemlje ako se odrekne predsjedništva“.

Catherine Ashton postala je glavna međunarodna izaslanica u Egiptu, u kojem su SAD, donedavno glavni egipatski saveznik na Zapadu, postale sumnjičave prema objema egipatskim sukobljenim stranama.

(AJ Balkans)

Share This Article