Ashton: Otvoren razgovor s Mursijem

sanel
By sanel

Šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton rekla je u utorak u Kairu da se svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi, kojeg vojska drži već mjesec dana, osjeća dobro i da ima pristup informacijama.
         
Ashton se obratila novinarima nakon dvosatnog susreta s Mursijem na mjestu gdje je on zatočen, a koje je još uvijek nepoznato. Ashton nije željela reći gdje se on nalazi.
    
Mursi dosad, otkad ga je vojska svrgnula 3. jula, nije primio nikakav službeni posjet. Tijekom noći Ashton je vojnim helikopterom odletjela na sastanak s njim. Susret je trajao dva sata, kazala je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič.
    
“Imali smo prijateljski, otvoren i izravan razgovor”, rekla je Ashton, odbijajući iznijeti sadržaj razgovora”. “Vodili smo vrlo dubinske razgovore.”
    
Mursi se nije pojavio u javnosti otkad je svrgnut s vlasti.

Susret s Al-Sisijem

Catherine Ashton prvi je inozemni izaslanik koji je posjetio Egipat nakon subotnjeg krvoprolića, drugog masovnog ubijanja Mursijevih pristaša od strane sigurnosnih snaga, nakon što ga je vojska zbacila 3. jula.

To krvoproliće pobudilo je globalne strepnje da bi se vojska mogla odlučiti da skrši Bratstvo, pokret koji je nakon desetljeća u sjeni osvojio vlast na izborima nakon ustanka protiv Hosnija Mubaraka u Egiptu 2011. u okviru Arapskog proljeća.

Ashton se ranije sastala s generalom Abdul Fatahom al-Sisijem, šefom vojske i čovjekom koji stoji iza zbacivanja prvog slobodno izabranog egipatskog predsjednika.

Razgovarala je i sa zamjenikom privremenog predsjednika i istaknutim liberalnim političarom Mohamedom ElBaradeijem, te privremenim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmyjem.

Detalji razgovora nisu poznati, no ElBaradei je potvrdio nakon sastanka kako je europskoj izaslanici rekao da novo čelništvo čini sve što je u njegovoj moći da „postigne mirni izlazak iz trenutne krize poštedjevši krv svih Egipćana“.

Ashton se sastala i s predstavnicima Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće.

Pogibija 13 ljudi

Najmanje 13 ljudi ubijeno je u sinoćnjim sukobima uličnih prodavača u Kairu, nakon što su im zapaljene prodavaonice u koje su se sklonili, a razlog je, kako prenose agencije, bio sukob u vezi s mjestom za prodaju.

Visoki izvor u egipatskoj službi sigurnosti potvrdio je kako je svađa izbila između uličnih prodavača i njihovih kolega koji prodaju u buticima u središtu Kaira.

Iako su intervenirali policija i vatrogasci, 13 osoba izgubilo je život u požaru.

Više osoba je privedeno pod sumnjom da su sudjelovali u ovom napadu.

Za sada nije poznato jesu li sukobi povezani s političkom krizom u Egiptu.

Prosvjed ‘mučenika puča’

Pristaše svrgnutog predsjednika Mursija ponovili su poziv na veliki prosvjed u utorak na kojem očekuju milion ljudi.

Skup će se održati pod sloganom „mučenici državnog udara“, objavila je koalicija skupina koje podržavaju bivšeg predsjednika, kojeg je 3. jula svrgnula vojska.

Mursijeve pristaše i sinoć su se okupile pred zgradama snaga sigurnosti, kako bi osudili policijsko nasilje nad prosvjednicima nakon što je policija u subotu ubila najmanje 72 prosvjednika.

Egipatsko Vijeće nacionalne odbrane upozorilo je Mursijeve pristaše na to da će sigurnosne snage „odlučno i čvrsto“ odgovoriti ako prosvjednici prijeđu granicu, te ih pozvalo da „ne prekrše prava na mirno, odgovorno izražavanje svojih stavova“.

(AJ Balkans)

Share This Article