Kuvajtska vlada podnijela ostavku

sanel
By sanel

Kuvajtska vlada u nedjelju je podnijela ostavku, dan nakon parlamentarnih izbora, kao što predviđa ustav, a prva sjednica novog parlamenta zakazana je 6. augusta.

Nakon ostavke vlade emir može zadužiti premijera na odlasku, šeika Džabera Mubaraka Al-Sabaha, da sastavi novu vladu ili to može povjeriti nekom drugom članu vladarske porodice.
 
Nova vlada, trinaesta u zadnjih sedam godina, mora se formirati prije prve sjednice novog saziva parlamenta. šiitska manjina velik je gubitnik izbora održanih u subotu za novi parlament s pedeset mjesta, drugih izbora u zadnjih osam mjeseci.
 
Ta je manjina izabrala tek osam zastupnika u parlamentu, a u prethodnom ih je imala 17. Liberali i umjereni suniti zabilježili su napredak u odnosu na prošle izbore u decembru lani.
 
Odaziv je bio 52,5 posto, a na izborima u decembru je bio 40 posto zbog bojkota glavnih opozicionih grupa. Inače je odaziv gotovo 65 posto.
 
Analitičari drže da će novi saziv parlamenta imati bolju saradnju s budućom vladom pošto su sporovi između dvaju tabora potaknuli više političkih kriza zadnjih godina, prenijela je agencija Hina.

(Vijesti.ba)

Share This Article